Zo oud alweer? De mysterieuze thriller 'The Sixth Sense' viert opvallend jubileum

Zo oud alweer? De mysterieuze thriller 'The Sixth Sense' viert opvallend jubileum

M. Night Shyamalan maakte zijn grote doorbraak als regisseur met 'The Sixth Sense'.

Dit jaar viert de psychologische thrillerfilm The Sixth Sense een speciaal jubileum. Als je weet dat Haley Joel Osment, die toen een klein kind was, nu een volwassen man is, dan weet je dat de film oud is. Deze zomer zal het namelijk 25 jaar geleden zijn dat The Sixth Sense in de bioscopen uitkwam. De film is dus een kwarteeuw oud.

Osment maakte zijn grote doorbraak met deze film waarin hij speelt naast grote namen als Bruce Willis en Toni Collette. The Sixth Sense was de eerste grote film van regisseur M. Night Shyamalan. Het vestigde hem als een vooraanstaande thrillerscenarist en -regisseur en introduceerde het bioscooppubliek aan zijn kenmerken, met name zijn voorliefde voor verrassende wendingen in het plot.

Verhaal
In The Sixth Sense volgen we de achtjarige Cole Sear (Osment), die beweert de doden te zien en ermee te communiceren. De kleine jongen is doodsbang en beseft niet goed wat hem overkomt. Compleet gedestabiliseerd door zijn paranormale gave durft Cole zijn geheim aan niemand toe te vertrouwen tot hij kennismaakt met de kinderpsycholoog Dr. Malcolm Crowe (Willis). Dr. Crowe probeert Coles bovennatuurlijke krachten zo goed mogelijk te doorgronden, maar wordt al gauw geconfronteerd met een waarheid die zijn verstand te boven gaat.

De film staat bekend om zijn onverwachte verrassende wending aan het einde, die een van de meest iconische en memorabele in de filmgeschiedenis werd. Zonder te veel te onthullen om spoilers te vermijden, hervormt het einde het begrip van het hele verhaal voor het publiek.

Groot succes
The Sixth Sense was een groot succes en markeerde een belangrijk moment in de carrière van Shyamalan. Het bracht wereldwijd bijna 673 miljoen dollar op met een budget van 40 miljoen dollar en kreeg lof voor de sfeervolle spanning, sterke acteerprestaties en het slimme gebruik van de centrale wending. De film werd een klassieker die nu intussen al 25 jaar oud is.


De film werd genomineerd voor onder meer zes Oscars, in de categorieën beste film, beste regisseur, beste scenario, beste montage, beste bijrolspeelster (Collette) en beste bijrolspeler (Osment). Meer dan dertig internationale filmprijzen werden The Sixth Sense daadwerkelijk toegekend.

I see dead people
Voor Osment was deze film zijn grote doorbraak. Naar verluidt kreeg hij de rol van Cole Sear voor drie redenen. Ten eerste was hij het meest geschikt voor de rol. Ten tweede was hij de enige jongen bij de audities die een stropdas droeg. Ten derde was regisseur Shyamalan verrast toen hij Osment vroeg of hij zijn tekst had gelezen. Osment antwoordde: "Ik heb het gisteravond drie keer gelezen." Shyamalan was onder de indruk en zei: "Wow, heb je je tekst drie keer gelezen?" Waarop Osment antwoordde: "Nee, ik heb het scenario drie keer gelezen."


De zin "I see dead people" dat Cole zegt in de film, is na al die jaren nog steeds iconisch. Wil je het 25-jarig bestaan van The Sixth Sense vieren door de film te bekijken? Je kan de film huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair