Deze throwback naar 'Jaws' in 'Deep Blue Sea' is bijzonder slim gevonden

Deze throwback naar 'Jaws' in 'Deep Blue Sea' is bijzonder slim gevonden

Een grappig detail uit 'Deep Blue Sea' verwijst naar een van de beste haaienfilms, 'Jaws'.

Er is een periode van 24 jaar tussen Jaws en Deep Blue Sea, maar toch zijn de twee films een beetje verbonden met elkaar. Zo zijn beide films niet alleen haaienfilms, maar is er ook een leuk detail te zien in Deep Blue Sea dat refereert naar Jaws.

Deep Blue Sea kwam uit in 1999, 24 jaar na een van de beste haaienfilms die er zijn, Jaws. Geregisseerd door Renny Harlin, spelen onder andere Thomas Jane, Samuel L. Jackson, Michael Rapaport, Saffron Burrows en LL Cool J in de film.

Verhaal
In Deep Blue Sea volgen we een groep wetenschappers die werken op een geïsoleerd onderzoeksstation genaamd Aquatica, dat zich midden in de oceaan bevindt. De wetenschappers voeren experimenten uit om de intelligentie van haaien te vergroten door hun hersenstructuur te veranderen met een speciaal eiwit dat als medicijn kan dienen tegen alzheimer.

Naarmate het experiment vordert, worden de haaien veel intelligenter en gevaarlijker dan verwacht. Wanneer er een storm losbarst, veroorzaakt dit chaos en ontsnappen de haaien uit hun omheiningen, waardoor het leven van de wetenschappers in gevaar komt. De personages moeten een manier vinden om te overleven en het station te ontvluchten terwijl ze worden opgejaagd door deze zeer intelligente en dodelijke haaien.

James Bond
Het leuke detail dat de twee haaienfilms verbindt heeft te maken met de nummerplaat die te zien is en het nummer 007 0 981 heeft. Zo is de nummerplaat die uit de mond van de haai wordt gehaald in het begin van Deep Blue Sea dezelfde nummerplaat als die dat uit de maag van de tijgerhaai wordt gehaald in Jaws.


Dit werd gedaan als eerbetoon aan de geliefde klassieker van Steven Spielberg die zelf inspiratie nam van een andere film. Zo is de nummerplaat een verwijzing naar James Bond. Spielberg was geïnteresseerd in het regisseren van een Bond-film in de jaren 1970, maar hij werd niet één, maar twee keer afgewezen door producent Albert Broccoli, die hem vertelde dat hij niet goed genoeg was. Er wordt aangenomen dat het kenteken een knipoog is naar de Bond-film Live and Let Die (1973). Het zou logisch zijn, aangezien de jaartallen op de nummerplaat 72 en 73 zijn, de jaren waarin Live and Let Die werd geproduceerd en uitgebracht.

Nog andere films
Wat dit detail nog leuker maakt is dat de nummerplaat ook in andere films te zien is. Zo kan je dezelfde nummerplaat opmerken in de twee animatiefilms Ralph Breaks the Internet en Shark Tale en in de andere haaienfilms Red Water en Sharknado 3.


Wil je deze referentie naar Jaws zien in Deep Blue Sea? Je kan de film niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan het wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair