Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Pork Chop Hill'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Pork Chop Hill'

'Pork Chop Hill' is één van de weinige klassieke films over de Koreaanse oorlog.

Van hamburgers tot varkenskarbonades, het klinkt misschien gek, maar tijdens de oorlog werden bergen en heuvels vaak vernoemd naar het vlees waarmee ze overeenkwamen, wat verklaart hoe Pork Chop Hill - een ondergewaardeerde oorlogsfilm uit 1959 gebaseerd op ware gebeurtenissen - aan zijn naam kwam.

Pork Chop Hill is de laatste oorlogsfilm die Lewis Milestone heeft geregisseerd en is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse militaire historicus Brigadier General S. L. A. Marshall. Gregory Peck, die later een Oscar voor Beste Acteur won voor zijn rol in To Kill a Mockingbird, speelde de hoofdrol in de film naast een cast met namen die in het volgende decennium beroemd zouden worden. Zo bestond de cast onder andere uit George Peppard, Gavin MacLeod en Harry Dean Stanton. Het was ook het filmdebuut van Martin Landau, die later zijn grote doorbraak zou krijgen in de serie Mission: Impossible.

Verhaal
Pork Chop Hill speelt zich af tijdens de Koreaanse Oorlog, die maar een paar jaar na de release van de film beëindigd was. Het verhaal draait om luitenant Joe Clemons (Peck), die een peloton infanteristen moet leiden op een missie om een heuvel terug te veroveren op vijandelijke troepen.

De heuvel, genaamd Pork Chop Hill, is strategisch gezien niet belangrijk genoeg voor zijn commandanten om te versterken met extra troepen, wat Clemons dwarszit wanneer zijn peloton gedecimeerd wordt bij de aanval. Maar met het bevel om de heuvel vast te houden, worden Clemons en zijn mannen gedwongen om te blijven vechten terwijl de Chinezen een golf van soldaten tegen hen sturen.

Conflict
De film werd niet gemaakt zonder problemen. Zo was er een conflict tussen regisseur Milestone en de ster van de film Peck. Tijdens de opnames botsten de twee mannen over de vertolking van Peck. De regisseur wilde dat Peck zijn personage onzekerder speelde, terwijl Peck een meer conventionele benadering wenste.


Voor de première van de film in mei 1959 sneed United Artists de film bijna 20 minuten bij. Milestone beweerde dat de veranderingen werden aangebracht omdat Veronique Peck, de vrouw van Peck, vond dat haar man te laat in beeld kwam. Hoewel die bewering onbevestigd blijft, vertoont de film wel tekenen van postproductiebewerking met fragmenten van verschillende verwijderde scènes die te zien zijn onder de hoofdtitels. Naar verluidt bevatte de versie van Milestone meer cross-cutting tussen de gevechten en de vredesconferentie en maakte het personage van Peck minder tot een conventionele held. De regisseur zegt ook dat er meer scènes waren met de Chinezen.

Goed ontvangen
Ondanks het conflict tussen de regisseur en de ster van de film, werd Pork Chop Hill goed ontvangen op het moment van zijn release. De film kreeg een positieve recensie van de New York Times, waarin het werd beschreven als een "grimmige en robuuste film, die impliciet wijst op de verouderdheid van grondoorlogsvoering." Maar ondanks de positieve ontvangst, is het een oorlogsfilm geworden die verloren is gegaan in de tijd, begraven onder grotere films van het decennium.


Wil je Pork Chop Hill zien? Je kan de film niet vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan het wel huren en kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair