Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk nog nooit gezien: 'Merry Christmas, Mr. Lawrence'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk nog nooit gezien: 'Merry Christmas, Mr. Lawrence'

Ryuichi Sakamoto, die de hoofdrol speelt in de film, schreef ook de filmmuziek voor 'Merry Christmas, Mr. Lawrence'.

Regisseur Nagisa Oshima verdiende over het algemeen meer erkenning, maar zijn films zijn vaak niet toegankelijk genoeg voor het wereldwijde publiek. Merry Christmas, Mr. Lawrence is misschien wel zijn bekendste werk buiten Japan, voornamelijk vanwege de internationale sterren in de cast. Zo speelt David Bowie mee in de film naast andere namen als Tom Conti en Ryuichi Sakamoto.

De film werd ingezonden voor het Filmfestival van Cannes in 1983, waar het kans maakte op de Gouden Palm. De filmmuziek van Sakamoto is misschien wel bekender dan de film zelf, maar over het geheel genomen is het een nogal ondergewaardeerde inspanning.

Verhaal
Merry Christmas, Mr. Lawrence is gebaseerd op de roman The Seed and the Sower van Laurens van der Post - in de film gespeeld door Conti - waarin hij zijn ervaringen als krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef. De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en draait om de interacties en relaties tussen krijgsgevangenen in een Japans krijgsgevangenkamp. We volgen de Britse majoor Jack Celliers (Bowie), die aankomt in een Japans krijgsgevangenkamp, geleid door de strenge kapitein Yanoi (Sakamoto) en de daaropvolgende gebeurtenissen.

De film verkent thema's als de botsing van culturen, de wreedheid van oorlog en de complexe dynamiek tussen gevangenen en bewakers, maar waarschijnlijk probeert Oshima vooral de notie van mannelijkheid in twijfel te trekken. Het scenario is op een complexe manier geschreven waardoor het fascinerend is om de interacties tussen de personages te volgen.

Filmmuziek
Merry Christmas, Mr. Lawrence is vooral bekend om zijn filmmuziek, die hoofdrolspeler Sakamoto zelf heeft geschreven. Vooral het liedje Forbidden Colours, gezongen door David Sylvian, werd een grote internationale hit. De film won toen zelfs een BAFTA Award voor Beste Filmmuziek. Ondanks gemengde recensies van critici is de film sindsdien uitgegroeid tot een cultklassieker, grotendeels vanwege de soundtrack.


Het was ook altijd de bedoeling van regisseur Oshima om twee artiesten te nemen voor de hoofdrollen. Bowie kreeg de rol nadat Oshima de zanger/acteur had gezien in de Broadwayproductie The Elephant Man. Sakamoto was niet de eerste keuze van de regisseur voor de rol van kapitein Yonoi, maar toen hij foto's van hem zag in het fotoboek Fifty Representative Figures of Today, contacteerde hij hem onmiddellijk zonder hem persoonlijk ontmoet te hebben.

Christopher Nolan
Deze vaak ontroerende en opvallende film heeft ten minste één bekende fan, genaamd Christopher Nolan: "Weinig films zijn in staat geweest om de charisma van David Bowie vast te leggen, maar Oshima's oorlogsdrama lijkt op maat gemaakt voor zijn talenten. Tom Conti is zelden zo'n sympathieke gids geweest voor de emoties van het publiek," zei hij toen hij deze film koos als een van zijn favorieten uit de Criterion-collectie.


Merry Christmas, Mr. Lawrence is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je de film wil zien, zal je de dvd of Blu-ray ervan moeten kopen.

NieuwsFilm

meest populair