Opnames Mein Kampf van start

Gisteren zijn in Wenen de opnames van Mein Kampf begonnen, een biografische klucht over Adolf Hitler naar een toneelstuk van de Hongaarse jood George Tabori (en dus geen bewerking van Hitlers gelijknamige boek waarin de pijlers van de nazi-ideologie en het antisemitisme worden geschetst). Volgens de producenten wordt het een “tijdloze parabel” over de strijd tussen goed en kwaad.

De film, die geregisseerd wordt door de relatief onbekende Zwitser Urs Odermatt, vermengt realiteit en fictie met een flinke dosis ironie. Een historisch accuraat portret moeten we dus niet verwachten. Volgens het script zal Hitler – gespeeld door Tom Schilling (Crazy, NaPolA; foto) – in Wenen een kamer delen met twee joodse mannen, een mislukte kok en een boekhandelaar.

Duitse komedies over Adolf Hitler zijn vrij zeldzaam. Meestal opteren regisseurs voor een serieuze en realistische aanpak, zoals Oliver Hirschbiegel met Der Untergang in 2004. Vorig jaar zorgde de Duitse Hitler-parodie Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler nog voor heel wat controverse. Daarin werd de dictator geportretteerd als een bedplasser met erectieproblemen.



NieuwsFilm

meest populair