Dit wist je niet: Robert De Niro wees een iconische rol in 'Home Alone' af

Dit wist je niet: Robert De Niro wees een iconische rol in 'Home Alone' af

Niet Joe Pesci, maar wel Robert De Niro zou een van de inbrekers spelen in 'Home Alone'.

Home Alone, dat intussen al 34 jaar geleden uitkwam, is een klassieker geworden om tijdens de feestdagen te kijken. Macaulay Culkin is legendarisch als de kleine Kevin, die alleen thuis achtergelaten wordt en dan geconfronteerd wordt met twee inbrekers. De rollen van de twee inbrekers worden gespeeld door Joe Pesci en Daniel Stern, maar dit had helemaal anders kunnen zijn, want niemand minder dan Robert De Niro kreeg een rol aangewezen in Home Alone.

Op het hoogtepunt van zijn carrière, een periode waarin hij regelmatig schitterde in een reeks van de grootste films ooit gemaakt, stond De Niro niet bepaald bekend om zijn komische talenten. Hij speelde wel de hoofdrol in Martin Scorsese's The King of Comedy in 1982, maar het zou een understatement zijn om te zeggen dat deze satirische, gitzwarte komedie bedoeld was om het publiek bulderend van het lachen in de gangpaden te hebben. Het had echter heel anders kunnen uitpakken als De Niro had ingestemd met de rol van Harry Lyme in Home Alone.

Goodfellas
Die rol ging natuurlijk naar Pesci die ook niet bepaald opviel als de ideale komische tegenpool voor Culkins' Kevin McCallister, zeker niet toen de kerstklassieker minder dan twee maanden na zijn beangstigende rol als Tommy DeVito in Goodfellas in de bioscopen zou worden uitgebracht, wat toevallig ook een film was waarin De Niro meespeelde.

Pesci had daarentegen wel een sterkere achtergrond in komedie, zoals te zien was in films als Rodney Dangerfield's Eureka en zijn snelle rol als Leo Getz in Lethal Weapon 2. Dus op papier was hij op zijn minst veel geschikter dan zijn tegenhanger in Scorsese's gangsterklassieker.

Casting
Hoewel De Niro nooit direct heeft erkend hoe serieus hij overwogen werd voor de rol in Home Alone tijdens het castingproces, bevestigde regisseur Chris Columbus aan Insider dat "er intern een beetje over gesproken werd", voordat hij toegaf dat hij verbijsterd was toen Pesci instemde om mee te doen.


In feite heeft De Niro de film nooit in zijn voltooide vorm gezien, ondanks zijn langdurige vriendschap met Pesci en zijn status als vader van zeven kinderen die geboren zijn tussen 1976 en 2023. Zo vertelde hij aan CinemaBlend: "Ik zal eerlijk tegen je zijn, ik heb Home Alone nooit gezien. Misschien zie ik het wel met een van mijn kinderen."

Komedie
Het zou bijna een decennium duren voordat De Niro zich volledig op komedie stortte, wat een solide start kende met Analyze This en Meet the Parents, waarbij de Oscarwinnaar uitlegde hoe dat carrièretechnisch een deur opende: "Ik weet niet hoe dat is geëvolueerd, maar Jay Roach en ik hadden een ontmoeting, ik weet niet hoe, maar ik heb me daartoe verplicht en toen begon dat hele ding."


Sindsdien hebben zijn komische inspanningen hun ups en downs gekend, variërend van zijn terugkerende rol in de Fockers-franchise als Jack Byrnes en de opvallende bijrol als extravagante piraat in Matthew Vaughn's Stardust tot de eindeloze titels als Dirty Grandpa, Grudge Match, The War with Grandpa en About My Father om er maar een paar te noemen.

Kijken?
Het zou uiteindelijk toch gebeuren, maar het blijft fascinerend om je voor te stellen hoe De Niro's komische traject aanvankelijk had kunnen verlopen als Home Alone zijn eerste grote studio-avontuur was.


Wil je Home alone, niet met De Niro maar wel met Pesci, zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair