'Star Wars: Return of the Jedi' bevat een heel opvallende cameo die je waarschijnlijk volledig hebt gemist

'Star Wars: Return of the Jedi' bevat een heel opvallende cameo die je waarschijnlijk volledig hebt gemist

Richard Marquand, die 'Star Wars: Return of the Jedi' regisseerde, is even te zien in de film.

Nadat George Lucas en Irvin Kershner de vorige twee delen van de Skywalker Saga hadden geregisseerd, was het aan Richard Marquand om het laatste hoofdstuk van de originele Star Wars-trilogie te leiden. Lucas en Kershner zouden de drang weerstaan om zichzelf in de Star Wars-wereld te gooien voor een cameo tijdens hun tijd in de regisseursstoel, totdat Lucas het toch doet door helemaal blauw te gaan in Revenge of the Sith. Maar Marquand blijft hem wel voor en vond een manier om subtiel deel te nemen aan de actie op het scherm.

Zo is de regisseur even te zien in Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi, de Star Wars-film die hij mocht regisseren. Return of the Jedi kwam uit in 1983 en was net als de andere originele Star Wars-films een groot succes, hoewel de film door veel fans en critici gezien wordt als de zwakste van de originele trilogie. Het bracht 480 miljoen dollar op en was genomineerd voor vijf Oscars waarvan het een won voor zijn visuele effecten.

Verhaal
Return of the Jedi speelt zich één jaar na The Empire Strikes Back af. Het Galactische Keizerrijk is bezig met de bouw van een tweede Death Star om de Rebel Alliance uit te roeien. Nadat Luke Skywalker (Mark Hamill) en zijn vrienden Han Solo (Harrison Ford) hebben bevrijd uit handen van Jabba the Hutt, keert hij terug naar planeet Dagobah om zijn opleiding tot Jedi ridder te voltooien.

Ondertussen hangt er een vloot van rebellenschepen klaar om de dreiging van een nieuwe Death Star af te wenden. Dit enorme ruimtestation is in aanbouw bij de maan Endor. Wat de rebellen echter niet weten, is dat de keizer persoonlijk verantwoordelijk is voor het uitlekken van dit nieuws. Hij is van plan de rebellen in de val te lokken en hen in één klap voorgoed te vernietigen.

Cameo
Terwijl Return of the Jedi zijn opwindende climax bereikt op Endor, zie je Imperial-figuren die de AT-ST besturen en de figuur aan de rechterkant van je scherm wordt gespeeld door Marquand. De inmiddels overleden Marquand, wiens personage in de Legends-continuïteit dezelfde naam droeg voordat hij werd omgedoopt tot Newland, zou uiteindelijk door een paar Ewoks worden belaagd, voordat Chewbacca zijn vernietigende voertuig kaapte.


Je moet goed kijken om hem te herkennen, want in de scène heeft hij een helm op waardoor niet zijn volledige gezicht te zien is. En het is ook maar een kleine cameo, dus je moet goed uitkijken of anders mis je het.

Kijken?
Return of the Jedi was de laatste van de originele trilogie met de volgende Star Wars-film die pas 16 jaar later, in 1999, kwam. Toen kwam de eerste film van de prequel-trilogie uit, The Phantom Menace, die gevolgd werd door Attack of the Clones en Revenge of the Sith.


Wil je Return of the Jedi met de cameo van Marquand zien? Je kan de film kijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair