Kurt Rusell mag zich de ultieme badass noemen door deze spectaculaire scifi-actiefilm

Kurt Rusell mag zich de ultieme badass noemen door deze spectaculaire scifi-actiefilm

In 1997, wanneer de Amerikaanse president Manhattan binnenstormt, nu een gigantische zwaar beveiligde gevangenis, wordt een veroordeelde bankrover gestuurd om hem te redden.

John Carpenter is een absolute grootheid als het gaat om het maken van low-budget, maar zeer innovatieve (sci-fi-)horrorfilms die stuk voor stuk uitgegroeid zijn tot legendarische cultklassiekers, zoals The Thing en Halloween.

Een andere titel die vaak voorbijkomt in lijstjes van beste films uit de jaren tachtig is zijn dystopische sci-fi actiefilm Escape from New York uit 1981 met een bikkelharde Kurt Russell in de hoofdrol.

Plot
De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland.

Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Regisseur/componist
Zoals bij al zijn eigen (en andermans) projecten componeerde Carpenter ook voor Escape From New York zelf de muziek.


Ook voor dit project haalde de muzikale filmmaker weer zijn arsenaal aan synthesizers tevoorschijn om, samen met wat drumcomputers en akoestische gitaren, een iconische soundtrack te creëren.

Metal Gear-games
Bij de gamers onder ons komt het gezicht van Snake Plissken wellicht bekend voor. Het hoofdkarakter in de Metal Gear-games, Solid Snake, is namelijk sterk gebaseerd op Plissken.


Over Carpenters film als inspiratiebron wordt duidelijk niet geheimzinnig gedaan en de videospelserie zit vol met knipogen en easter eggs naar de legendarische cultklassieker.

NieuwsFilm

meest populair