2 februari ligt alweer even achter ons: Bill Murray op zijn allerbest in deze fantastische komedieklassieker

2 februari ligt alweer even achter ons: Bill Murray op zijn allerbest in deze fantastische komedieklassieker

Een narcistische, egocentrische weerman komt op Groundhog Day in een tijdlus terecht.

In de jaren tachtig en negentig kwam er een tal van fantastische (romantische) komedies uit die in dertig jaar tijd uitgroeiden tot cultfilms. Groundhog Day uit 1993 van regisseur Harold Ramis is er daar één van.

Hoofdacteurs Bill Murray en Andie MacDowell weten in hun relatie op het scherm precies de juiste mix van absurditeit en intimiteit neer te zetten.

Synopsis
De misantropische tv-weerman/-omroeper Phil Connors is geïrriteerd en moedeloos als hij de taak krijgt om verslag te doen van de jaarlijkse Groundhog-festiviteiten in het kleine stadje Hick in Punxsutawney, waardoor dit zijn vierde keer op rij is. Het enige opvallende voordeel is zijn aantrekkelijke en goedaardige producer, maar de echte nachtmerrie begint wanneer Phil dezelfde dag (Groundhog Day) steeds opnieuw beleeft.

Door een hevige sneeuwstorm kan hij de stad niet verlaten en een einde aan de situatie is nog niet in zicht. Phil probeert een manier te vinden om te ontsnappen (en uiteindelijk het beste te maken van) zijn schijnbaar hopeloze situatie.

Murray
Het belangrijkste ingrediënt in de succesformule van Groundhog Day is vrijwel zeker de casting van Murray. Lang werd gedacht dat Tom Hanks de hoofdrol op zich zou nemen, maar regisseur Ramis zag daar toch vanaf, omdat Hanks 'too nice' zou zijn voor de rol van Phil.


Murray heeft inderdaad een soort 'stout randje' wat erg goed werkt; specifiek bij deze film. Ook de 'groundhogs' zelf mochten Murrays karakter niet zo: tijdens het draaien werd hij tweemaal door één van de bosmarmotten gebeten en moest hij zelfs injecties tegen hondsdolheid krijgen vanwege de heftigheid van de beten.

Jeep
De film is uitgegroeid tot een absolute klassieker en de term 'Groundhog Day' is zijn eigen leven gaan leiden.


In 2020 speelde automerk Jeep hier slim op in en lieten ze zien dat Groundhog Day, dertig jaar na dato, is uitgegroeid tot Amerikaans cultureel erfgoed.

NieuwsFilm

meest populair