Deze iconische tekenfilm is een gefaalde boekverfilming maar toch een topper

Deze iconische tekenfilm is een gefaalde boekverfilming maar toch een topper

De geliefde Shrek kreeg zijn eerste film in 2001, maar dit is veel anders dan het boek.

Talloze boeken vinden hun weg naar het witte doek, en de resultaten variëren van grandioos tot teleurstellend, soms ergens daartussenin. Een perfect voorbeeld van zo'n adaptatie die tussen wal en schip belandt, is Shrek.

Shrek heeft eigenlijk geen introductie nodig. In 2001 kreeg de ogre zijn eerste film en dit was een groot succes. De blockbuster werd zowel door de filmcritici als de 'gewone bioscoopgangers' goed ontvangen en was een box-office kraker. Niet zo heel gek dus, dat er meerdere sequels volgden.

Meer
Zo wordt er al een tijdje gesproken over een eventuele Shrek 5 en kreeg de geliefde Puss in Boots ook zijn eigen films, die eveneens sterk werden onthaald. Ondanks het feit dat de films dus enorm populair zijn, zijn de fans van de boeken er misschien iets minder positief over.

Shrek is namelijk gebaseerd op het prentenboek van William Stieg, waarin de ogre heel wat gruwelijker is. Zo stinkt hij zo erg dat planten die met hem in contact komen direct sterven en hij kan zijn voedsel in de fik laten vliegen als hij er alleen al naar kijkt..

Iets anders
In de films besloot studio Dreamworks Shrek toch iets milder neer te zetten. Hoewel de films dus zeker geïnspireerd zijn door de boeken, is het hele verhaal zowat aangepast. Shrek mag in het begin dan wel veel brullen, gemeen is hij allesbehalve.


In de filmfranchise is hij eerder een komisch personage dat op avontuur gaat. Het gaat hier om de 'klassieke heldenreis', waarin Shrek leert zijn tekortkomingen te overwinnen en de prinses weet te redden.

Boek
In het boek is Shrek juist altijd boos en een bullebak. Ook is het verhaal hierin meer gericht op het verkennen van thema's zoals zelfacceptatie en innerlijke schoonheid.



Het steekt dus heel anders in elkaar, maar toch kon ook Stieg genieten van de films, die na de boeken ook als ware broodjes over de toonbank gingen.

NieuwsFilm

meest populair