Dit wist je niet: Darth Vaders iconische force-aanval werd uit 'Return of the Jedi' geknipt

Dit wist je niet: Darth Vaders iconische force-aanval werd uit 'Return of the Jedi' geknipt

Darth Vader gebruikt zijn Force Choke in elke Star Wars-film, behalve in 'Return of the Jedi'.

Bijna net zo iconisch als het geluid dat Darth Vader maakt, is de Force Choke die hij gebruikt om de luchttoevoer van een nietsvermoedende dwaas af te snijden. In elke Star Wars-film zie je hem die force-aanval doen, behalve in één: Return of the Jedi uit 1983.

In een beweging die misschien weerspiegelde hoe de voormalige Anakin Skywalker de hele film langzaam terugkeerde naar het licht, wordt Darth Vader eigenlijk niet gezien terwijl hij enkele Imperials of Rebellen wurgt gedurende Return of the Jedi. Er werd wel een scène gedraaid waarin Vader zijn force-aanval gebruikt, maar die werd uiteindelijk uit de film geknipt.

Force Choke
Return of the Jedi is de derde en laatste film van de originele Star Wars-trilogie. Geregisseerd door Richard Marquand, speelt Return of the Jedi zich ongeveer één jaar na de vorige film, The Empire Strikes Back, af. In de vorige twee originele Star Wars-films kon je Darth Vader zijn force-aanval, de Force Choke genoemd, zien gebruiken. Met deze aanval kan hij met behulp van The Force de keel van een persoon dichtknijpen.

De eerste keer dat Vader de aanval gebruikte was na zijn val naar de Dark Side, op de vulkaanplaneet Mustafar, toen hij zijn vrouw Padmé Amidala bijna doodde. Hij paste in de tijd van het Galactic Empire de aanval vaak toe op officieren die hem in twijfel stelden of zijn bevelen niet opvolgden.

Verwijderde scène
Als de beslissing was genomen om een van de verwijderde scènes uit Return of the Jedi te laten zitten, zou de rechterhand van de Keizer zijn 100% wurgingen-record in Star Wars-films hebben behouden, met Vader die oorspronkelijk Commander Jerjerrod bij de keel greep via de Force nadat hem de toegang tot de troonkamer van zijn meester was geweigerd.


Deze wurging heeft het echter nooit gehaald, want de scène werd geschrapt uit de film. George Lucas vond dat het punt al duidelijk genoeg was gemaakt in The Empire Strikes Back. Return of the Jedi blijft dus de enige Star Wars-film waarin Vader zijn Force Choke niet gebruikt.

Kijken?
Je kan Darth Vader zien in Return of the Jedi, die te vinden is op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair