De introductie van Indiana Jones in 'Raiders of the Lost Ark' is er een uit duizenden

De introductie van Indiana Jones in 'Raiders of the Lost Ark' is er een uit duizenden

Eén van de meest legendarische openingsscènes in de geschiedenis van avonturen films en misschien wel in de volledige filmgeschiedenis.

Van introducties en openingsscènes zijn er velen episch en memorabel. Maar er is er één waar alle filmliefhebbers het over eens zijn en dat is deze. Let op: spoiler alert.

Hoewel de eerste Indiana Jones-film in 1981 uitkwam en volgend jaar zijn 45ste verjaardag viert, is het nog steeds de beste introductie die regisseur Steven Spielberg kon wensen.

Openingsscène
Dat de introductie van Indiana Jones in Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark niets minder dan perfect is, komt mede door de memorabele openingsscène. Vele andere avonturenfilms hebben geprobeerd deze introductie na te bootsen, maar niets komt in de buurt van deze.

Zo is de introductie van Harrison Ford als Indy een klassieker geworden door de epische muziek, de spannende setting in de jungle en zijn slimheid. Uiteraard kon zijn legendarische zweep niet ontbreken hier, wat gelijk de toon zet voor de rest van de film(s).

Gigantische rots
Maar wat het gros nog wel het meest bijblijft is die ene scène waarin de professor zijn slimheid en kennis moet gebruiken om een waardevolle gouden beeldje te bemachtigen. Na deze spannende beproeving moet Jones alleen nog maar de tempel verlaten en uit de Peruviaanse jungle zien te komen, maar zo makkelijk is dat nog niet.


Zo wordt hij verraden door zijn compagnon en blijft hij hopeloos achter in de tempel. Tot overmaat van ramp wordt hij ook nog achterna gezeten door een gigantische rots in de vorm van een bal die op hem afstevent. Dit is misschien wel de meest bekende scène van alle Indiana Jones-films.

Harten
Ondanks de geweldige openingsscène, de vele actiescènes, de mooie setting, de opzwepende muziek van John Williams en het sterke plot, is het toch Ford als Indiana Jones die de harten van avonturenliefhebbers heef gestolen.


Zo is het personage van Indy als knappe, intelligente, vastberaden en onschuldig overkomende archeoloog toch het grootste wapen van Spielberg én de Indy-films.

Kijken
Overtuigend om die legendarische introductie van Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark (weer) te zien? Alle films zijn te bekijken op Pathé Thuis en Disney+.

NieuwsFilm

meest populair