De introductie van Hans Landa in 'Inglourious Basterds' is niets minder dan perfect

De introductie van Hans Landa in 'Inglourious Basterds' is niets minder dan perfect

Er zijn van die films waarin de introductie van een persoon gewoon niets minder is dan perfect.

In veel oorlogsfilms worden nazi's op een vrij standaard manier geïntroduceerd. Alleen ging dat toch anders bij de introductie van Hans Landa.

Meet veel succes wist regisseur Quentin Tarantino het personage Landa op een heel memorabele manier in de film te introduceren. Let op: spoilers.

Inglourious Basterds
In Inglourious Basterds wordt de kijker van meet af aan het door de nazi's bezette Frankrijk ingezogen. In de Tweede Wereldoorlog overleeft Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) ter nauwe nood de brute moordpartij op haar familie, waar kolonel Hans Landa (Christoph Waltz) leiding over geeft.

Shosanna weet te vluchten naar Parijs, waar ze gaat werken in een bioscoop. Wanneer een groep joodse soldaten, genaamd the Bastards, onder leiding van de Amerikaanse luitenant Raine (Brad Pitt) besluit om de jacht te openen op nazi's, kunnen de soldaten de hulp van Shosanna goed gebruiken.

Hans Landa
Wat de introductie van nazi-kolonel Landa zo geweldig maakt, is dat Landa eerst overkomt als een capabele en beleefde man. Zo verkiest hij een glas melk boven een glas wijn, vraagt hij netjes of hij binnen bij de familie Dreyfus mag roken en is hij geïnteresseerd in het gezin.


Deze vrij aangename sfeer verandert snel, wanneer Landa trots vertelt dat hij de Jodenjager wordt genoemd. Zeker wanneer Landa vraagt naar Shosanna, de enige persoon die deze nazi nog niet heeft weten te vermoorden, escaleert de situatie.

Waltz
Waltz, onder andere bekend van zijn rollen in James Bond en Django Unchained, weet op formidabele wijze hoe hij uit het niets transformeert van een capabele man naar een slechte en kwaadaardige man.


Maar niet alleen in het begin van de film weet Waltz zijn stempel op de film te drukken. Ook andere scènes zijn ronduit onvergetelijk. Niet gek dus dat mede door het sterke spel van Waltz de film maar liefst 319 miljoen Amerikaanse dollar opbracht in 2009.

Kijken
Benieuwd naar dit sterk staaltje acteurswerk van Waltz en het goede script van Tarantino? Inglourious Bastards kan je zien op Pathé Thuis en op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair