Inglourious Basterds (2009)

Diane Kruger Is A Basterd

Met deze hilarisch vulgaire oorlogsfantasie laat Quentin Tarantino weer een fraai staaltje van zijn kunnen zien.
play

7,8 details

  • 153 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
153 Min Verenigde Staten

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, is een joodse groep soldaten, onder leiding van Lt. Aldo Raine bezig met het organiseren van wraakaanvallen op de nazi's. De groep die bij de vijand bekend staat als ´The Basterds´, moet angst zaaien door de nazi's op brute wijze te vermoorden. Ze stuiten op Shosanna Dreyfus en geheim agent Bridget Von Hammersmark, waarmee ze samen een missie zullen ondernemen om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen.

Alt titel
Inglorious Bastards
Regie
Quentin Tarantino
Eli Roth
Cast
Brad Pitt, Samuel L. Jackson, Michael Fassbender, Léa Seydoux, Christoph Waltz, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Daniel Brühl, Mike Myers, Eli Roth, Til Schweiger, Christian Berkel, Denis Menochet, August Diehl, Cloris Leachman, Maggie Cheung, B.J. Novak, Rod Taylor, Gedeon Burkhard, Julie Dreyfus, Ken Duken, Martin Wuttke, Samm Levine, Richard Sammel, Sylvester Groth, Jacky Ido, Michael Bacall, Jana Pallaske, Ludger Pistor, Paul Rust, Omar Doom, Enzo G. Castellari, Soenke Möhring, Petra Hartung, Anastasia Schifler.
Budget
$ 70.000.000
Opbrengst
$ 319.131.050
Release
21.08.2009
Release NL
27.08.2009
Release DVD
05.01.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Quentin Tarantino | Cast: Brad Pitt (Lt. Aldo Raine), Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfus), Christoph Waltz (kolonel Hans Landa), Eli Roth (sergeant Donny Donowitz), Michael Fassbender (luitenant Archie Hicox), Diane Kruger (Bridget von Hammersmark), Daniel Brühl (Fredrick Zoller), Mike Myers (generaal Ed Fenech) e.a. | Speelduur: 153 minuten | Jaar: 2009

Als op een filmposter de woorden 'The new film by Quentin Tarantino' staat, krijgt de film onmiddellijk een extra lading mee. Voor velen is een film van Tarantino iets speciaals, iets om naar uit te kijken. Voor anderen betekent het een mogelijkheid om internetfora te overspoelen met negatieve berichten over Tarantino en zijn kopieerdrang. Hoe je ook over de man en zijn films denkt, buiten kijf staat dat hij een eigen stijl heeft gecreëerd (of gejat, zullen sommigen beweren) die aanslaat en al zeven films lang veel mensen naar de bioscopen lokt. Met Inglourious Basterds (let op de spelling) weet Tarantino deze stijl te continueren en een film te presenteren die hij met trots op zijn cv kan zetten. Hoe kan het ook eigenlijk mis gaan als de film opent met: ‘Once upon a time in Nazi occupied France…’?

Inglourious Basterds laat een alternatieve geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien. In deze versie bestaat er een groep infiltrerende soldaten die The Basterds worden genoemd. Het is hun taak de bezetters angst aan te jagen door nazi’s op brute wijze te doden en vervolgens met een mes hun scalp te verwijderen. The Basterds worden geleid door de meedogenloze luitenant Aldo Raine en bestaan volledig uit Joods-Amerikanen die, niet geheel onbegrijpelijk, nogal nijdig op de nazi’s zijn. Tijdens hun queeste om alle nazi’s uit te roeien, krijgen ze van hogerhand de opdracht om samen te komen met de Duitse actrice Bridget von Hammersmark. Zij maakt deel uit van een plan om een aantal hooggeplaatste nazi’s, onder wie minister van propaganda Joseph Goebbels, in één keer te vermoorden. De uitvoering blijkt echter geen eenvoudige onderneming, aangezien de Basterds worden tegengewerkt door niemand minder dan kolonel Hans ‘The Jew Hunter’ Landa.

videotrailers & clips

alle artikelen (68)

Inglourious Basterds Nieuwsberichten

Laatste reacties

Olrik

"...Erg goede film waar ik ondanks het grootschalige bloedvergiet en uitermate ruwe scenes geen commenta......"

Bilbo

"...Geniale film! Vooral de rol van Christoph Waltz :W..."

Frietgezicht

"...[quote=Yari]Oke, tarantino; Nou en. Blank ben ik er dus naar gaan kijken. Aardige film, verrassend p......"

Inglourious Basterds

acties