Dit wist je niet: een van Brad Pitts beste filmrollen is gebaseerd op een baanbrekende stuntman

Dit wist je niet: een van Brad Pitts beste filmrollen is gebaseerd op een baanbrekende stuntman

Quentin Tarantino baseerde Pitts rol in Once Upon a Time in Hollywood op stuntman Hal Needham.

Als het gaat over de beste filmrol van Brad Pitt, dan heb je talloze opties. Er zijn echter weinig mensen die je raar aankijken als je stelt dat zijn rol als stuntman Cliff Booth in Quentin Tarantino's Once Upon a Time in Hollywood de rol was waarvoor hij de wieg is ingelegd.

Tarantino creëerde in Once Upon a Time in Hollywood een alternatieve versie van een hoop echte gebeurtenissen en verwerkte daar zijn eigen personages in. Deze fictieve personages zijn wel gebaseerd op Hollywoodfiguren uit die tijd.

Verhaal
Acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) verwierf bekendheid en fortuin door te schitteren in een televisiewestern uit de jaren vijftig, maar heeft nu moeite om zinvol werk te vinden in een Hollywood dat hij niet meer herkent.

Hij spendeert het grootste deel van zijn tijd met Cliff Booth (Brad Pitt), zijn relaxte beste vriend en stuntman. Rick woont toevallig ook naast Roman Polanski en Sharon Tate (Margot Robbie) - de filmmaker en beginnende actrice wiens toekomst voor altijd zal worden veranderd door leden van de Manson Family.

Reynolds en Needham
Een grote inspiratiebron voor de band tussen Rick Dalton en Cliff Booth was de vriendschap tussen Burt Reynolds en zijn stuntman Hal Needham. Reynolds en Needham ontmoetten elkaar op de set van western-serie Riverboat. De twee waren zo goed bevriend dat Needham zelfs vijf jaar bij Reynolds in huis woonde. In die tijd hebben ze schijnbaar niet één slecht woord met elkaar gewisseld.


Needham was een vakman van de bovenste plank. Tijdens zijn carrière als stuntman brak hij ruim vijftig keer iets - waaronder twee keer zijn rug - en is hij verantwoordelijk voor technische innovaties als de Shotmaker Elite camerawagen en kraan.

Regisseur
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat stuntmannen de overstap maken naar regie. Het is ook niet een beroep dat je voor eeuwig kan blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan Chad Stahelski (John Wick-films) en David Leitch (Bullet Train, The Fall Guy). Zij volgen ook in de voetstappen van Needham.


In 1977 maakte Needham namelijk zijn debuut als filmregisseur met een film waarin zijn beste vriend de hoofdrol speelde: Smokey and the Bandit.

NieuwsFilm

meest populair