Een van Samuel L. Jacksons beste rollen ooit: Major Marquis Warren in 'The Hateful Eight'

Samuel L. Jackson is geweldig in deze western geregisseerd door Quentin Tarantino.

Auteur:
Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor elke filmliefhebber dat de films van Quentin Tarantino tot de meest chaotische en explosief gewelddadige behoren met stijlvolle personages die gladde monologen afleveren voordat ze hun tegenstanders doden met een snel schot of erger. Een van die films is The Hateful Eight, een film die naarmate de jaren verstrijken steeds volwassener wordt en waarin Samuel L. Jackson een van zijn beste rollen speelt.

The Hateful Eight is een langzaam en doordacht moordmysterie waar de ergste criminelen van het Wilde Westen zich verzamelen in een eenzame hut omringd door de grote Amerikaanse wildernis. Waar charmante personages in het verleden de filmografie van Tarantino lieten sprankelen, was in The Hateful Eight een charmante cast misschien wel het belangrijkste ingrediënt met de regisseur die het scenario vulde met een overvloed aan duistere raadsels.

Major Marquis Warren
Zo verandert Jennifer Jason Leigh in de onherstelbare crimineel Daisy Domergue en Bruce Dern is te zien als de voormalige officier van het Zuidelijke leger uit de Burgeroorlog, Sanford Smithers. Maar het is Jacksons Major Marquis Warren die het verhaal aanstuurt als de focus van het verhaal.

Al vanaf het eerste beeld dat je krijgt van Warren, zie je een protagonist zonder moreel centrum, heen en weer schommelend tussen het genre van de bandiet en de loyale man van justitie. Het uiterlijk van Warren weerspiegelt deze gespleten persoonlijkheid goed, enigszins lijkend op een charismatische circusdirecteur vermengd met een deftige cartoonschurk. Ondanks de gele revers van zijn jas, opvallende rode das en breedgerande hoed die zijn gezicht in duisternis hult, zijn het de ogen van Warren die je aandacht eisen, die onmiddellijk in je ziel boren.

Controle
Tegen de tijd dat Warren aankomt bij de hut die dienst doet als gastheer voor The Hateful Eight, is hij klaar om het middelpunt te worden van het verhaal. Warren staat tussen de twee partijen die elkaar beledigingen en bedreigingen toewerken in plaats van kogels en bajonetten.


Ondertussen presenteert Warren zichzelf als een wijze toezichthouder van de gebeurtenissen, alsof hij in de ziel van elke misdadiger aanwezig kan kijken en de ware essentie achter de witte ogen van hen kan toewijzen. Genietend van zijn rol als de ceremoniemeester, controleert het personage van Jackson het tempo en de stemmingen van elke opvliegende kop in de met sneeuw bedekte hut, blaffend: "Laten we het rustig aan doen. Laten we het heel rustig aan doen," tijdens een moment wanneer de spanningen overkoken, alsof hij Tarantino's spreekbuis is, de controle over het verhaal beheerst als de schrijver en redacteur van het verhaal.

Hel
Net als de iconische Hercule Poirot of de nieuwsgierige Sherlock, is Warren de man die de verdachten gijzelt voordat hij zijn kennis als een fijn gesponnen tapijt op zijn gasten onthult, waarbij hij kleine details over hun personages onthult die hem minder als een eenvoudige premiejager en meer als een falende geest van het Wilde Westen maken, vastbesloten om deze verloren zielen naar de verdoemenis van de hel te brengen.


Als zodanig vertegenwoordigt Major Marquis Warren van Jackson een van de meest beklijvende en innemende personages van Tarantino, als de belichaming van de obsessie van het verhaal met bedrog, dood en geweld. In een film die begint met een opname van een met sneeuw bedekte kruisbeeld, is Warren de doodgraver, gestuurd om zeven zielen naar de hel te brengen voordat hij zichzelf bij hen voegt op hun vrolijke weg.

Kijken?
Wil je Jackson als de geweldige Major Warren zien in The Hateful Eight? Je kan de film zien op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair