Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste acteurs nog steeds geen beeldje heeft gewonnen

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste acteurs nog steeds geen beeldje heeft gewonnen

Jake Gyllenhaal werd maar een enkele keer genomineerd, maar verdiend veel meer.

De laatste tijd komen er wel vaker artikelen langs over films die het zeker hadden verdiend een Oscar te winnen. Er zijn echter ook meer dan genoeg filmtalenten die zeker al een van de felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis hadden mogen nemen.

Jake Gyllenhaal hoort in de laatste categorie thuis. Hij werd geboren in Los Angeles in 1980 en brak op zijn twintigste door, toen hij de hoofdrol wist te bemachtigen in de cultklassieker Donnie Darko (hierin is zijn zus, Maggie Gyllenhaal, ook te zien.

Oscars
Vanaf dat moment had hij de rollen voor het oprapen. In 2005 wist hij wederom hoge ogen te gooien, toen hij was te zien in Brokeback Mountain, waarin hij in de huid kruipt van Jack Twist, een cowboy die een verboden liefdesrelatie heeft met een andere man.

Dit leverde Gyllenhaals eerste Oscarnominatie op, maar bizar genoeg is dit ook zijn enige. Er zijn genoeg filmfanaten die vinden dat de acteur al een van de felbegeerde gouden beeldjes had mogen winnen en op z'n minst meer nominaties zou moeten hebben.

Carrière
Gyllenhaal was bijvoorbeeld weer fantastisch in Prisoners, Nightcrawler en Nocturnal Animals. In deze sterk onthaalde films speelt hij complexe personages, maar alle drie de keren werd hij dus niet erkend door de Academy.


Daar blijft het niet bij. Ook werd de acteur geprezen voor andere rollen in films als Zodiac, Source Code, End of Watch en Enemy. In laatstgenoemde zet hij een hele overtuigende dubbelrol neer.

Ooit nog?
Gyllenhaal heeft al vaker bewezen een ware kameleon te zijn in de filmwereld en is ook niet bang om enorm af te vallen of juist gigantisch gespierd te worden.


De acteur wist dan ook al vaker indruk te maken met zijn veelzijdigheid en diepgang, maar het is nog steeds wachten op zijn eerste Oscar die zijn bijdrage aan de filmkunst zou bekronen.

NieuwsFilm

meest populair