Aanrader: De retespannende 'examen heist-film' 'Bad Genius' moet je gezien hebben

Aanrader: De retespannende 'examen heist-film' 'Bad Genius' moet je gezien hebben

Lynn, een geniale middelbare scholier die geld verdient door toetsen te spieken, krijgt een nieuwe taak waardoor ze voet zet in Sydney, Australië.

Uit Thaïland ontvangen we hier in Nederland niet vaak films, maar dit verborgen pareltje uit 2017 is een extra vermelding waard: Bad Genius van regisseur Nattawut Poonpiriya.

De film werd in Nederland spijtig genoeg enkel getoond op het Leiden International Film Festival en kreeg geen uitgebreide bioscooprelease. Het is daarom nog steeds lastig om de titel te vinden om terug te kijken, maar mocht je hem ergens op de kop kunnen tikken is dit een dikke vette kijktip. De film werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Plot
Lynn, een geniale middelbare scholier die geld verdient door anderen te helpen vals te spelen, krijgt een nieuwe taak die haar naar Sydney, Australië leidt.

Om de taak van miljoenen Baht te voltooien, moeten Lynn en haar klasgenoot het internationale STIC (SAT)-examen afronden en de antwoorden teruggeven aan haar vrienden in Thailand, voordat het examen opnieuw in haar thuisland plaatsvindt.

Genre-mix
Het interessante wat Poonpiriya met Bad Genius weet te doen is een waaier aan genres met elkaar te verbinden. Meestal gaat het bij een heist-film om het stelen van een som geld of een grote diamant; denk hierbij aan films als Ocean's Eleven en Baby Driver.


In Bad Genius wordt er 'slechts' geprobeerd om examenantwoorden illegaal te verspreiden. Toch wordt dit ontzettend filmisch en intens in beeld gebracht, waardoor je alle spanning voelt die Lynn en haar compagnons ook voelen. De film speelt zich af op een middelbare school en kan, gezien de jonge karakters die voluit twijfelen over hun toekomst, zeker ook gezien worden als een coming-of-age met thriller-elementen.

Vernuftig
Net zoals bij andere sterke heist-films zit Bad Genius bomvol geniaal gedraaide scènes waarin alle puzzelstukjes precies in elkaar vallen.


De diverse 'cheat-scènes' in de film zitten fantastisch in elkaar en zijn zeer stressvol; Bad Genius is een lust voor het oog en een test voor de zenuwen.

NieuwsFilm

meest populair