De onverstaanbare taal van Jabba the Hutt in 'Star Wars' is gek genoeg gebaseerd op een echte taal

De onverstaanbare taal van Jabba the Hutt in 'Star Wars' is gek genoeg gebaseerd op een echte taal

De taal gesproken door de machtige Jabba the Hutt is gebaseerd op een echte taal uit het Incarijk.

Een deel dat ervoor zorgt dat Star Wars aanvoelt als een levendig, multicultureel universum, is het feit dat niet alle personages er Engels spreken. Zo zijn er heel wat verschillende talen te horen in de films. Maar als je denkt dat die talen zomaar zijn uitgevonden, ben je fout. De buitenaardse moedertalen hebben veel meer aardse oorsprong dan je je waarschijnlijk realiseerde.

De meeste personages in de Star Wars-films praten gewoon Engels zodat het ook gemakkelijk verstaanbaar is voor het publiek. In de Star Wars-wereld staat dat beter bekend als Galactic Basic. Maar er zijn ook heel wat andere buitenaardse talen die gesproken worden in de Star Wars-films en die zijn niet zomaar uitgevonden maar gebaseerd op echte talen.

Quechua
Zo heb je in Return of the Jedi Jabba the Hutt die Huttese spreekt. Deze taal is gebaseerd op Quechua, de belangrijkste taal van het Incarijk. Quechua wordt nu nog steeds gebruikt in Zuid-Amerika in het Andesgebergte. Nog zeker 7 miljoen mensen spreken deze inheemse taal in een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Colombia tot Argentinië, in het bijzonder in Peru, Ecuador en Bolivia.

Het wordt gesproken in de films door zowel aliens - denk maar aan Jabba the Hutt, Watto, Sebulba en Greedo - als mensen. In de eerste Star Wars-film A New Hope hoor je onder andere Greedo Huttese spreken. Huttese is niet volledig hetzelfde als Quechua, maar als je in die regio zou komen, kan je wel veel van het Huttese herkennen.

Andere talen
Naast het Huttese zijn er een aantal andere talen te horen in Return of the Jedi en andere Star Wars-films die ook allemaal gebaseerd zijn op echte talen. Zo kan je Lando's copiloot Nien Nunb zien die Kikuyu spreekt, een regionale Keniaanse taal. En het Ewokese dat in de films te horen is, is sterk geïnspireerd door de Tibetaanse en Kalmyk Oirat-talen.


Het is Ben Burtt, geluidsontwerper voor zowel de originele als de prequel-trilogie, die de dialogen creëerde uit bestaande niet-Engelse zinnen en geluiden. Burtt zei over het proces: "Dit betekende meestal wat onderzoek doen en een bestaande taal of verschillende talen vinden die exotisch en interessant waren, iets dat ons publiek - 99 procent van hen - nooit zou begrijpen."

Kijken?
Wil je nog meer horen hoe Huttese en de andere talen uit Star Wars klinken? Je kan alle Star Wars-films bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair