Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Odd Angry Shot'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Odd Angry Shot'

In tegenstelling tot de meeste oorlogsfilms, is er in 'The Odd Angry Shot' geen grote strijd te zien.

Er bestaan heel wat oorlogsfilms, maar veel ervan heb je waarschijnlijk niet gezien. Een van die ondergewaardeerde oorlogsfilms is de Australische film The Odd Angry Shot. En zoals de titel al aangeeft, is dit een eigenaardige oorlogsfilm.

The Odd Angry Shot is een Australische oorlogsfilm uit 1979 geregisseerd door Tom Jeffrey en gebaseerd op de gelijknamige roman van William L. Nagle. In tegenstelling tot de meeste oorlogsfilms, is er in The Odd Angry Shot geen grote strijd te zien, maar illustreert het eerder de gemiddelde dag in het leven van een Australisch peloton tijdens de Vietnamoorlog.

Verhaal
Het volgt de ervaringen van Australische soldaten tijdens de Vietnamoorlog, vanaf hun vertrek tot hun terugkeer naar Australië. We volgen de soldaten in hun kamp, weg van het slagveld, waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen met kaarten spelen, roken, bier drinken, grappen maken en rotzooien met Amerikaanse troepen.

De film bevat wel enkele kleinschalige gevechtsscènes, maar geen grote strijd. Wanneer de mannen terugkeren naar Australië, reflecteren ze op hoe zowel zijzelf als de algemene Australische samenleving zijn veranderd. In tegenstelling tot Hollywood-films die meestal de voor- en nadelen van de Vietnamoorlog verkennen, vermijdt deze film grotendeels politieke commentaar op de betrokkenheid van Australië bij Vietnam.

Uniek
Zijn afstandelijk tempo, focus op bierdrinkende rusttijd en een grappig gevoel voor humor maken het tot een zeer interessante en zeer unieke oorlogsfilm, die zowel tot nadenken zet als erg grappig is. Het verkent de kameraadschap, uitdagingen en psychologische tol van het gevecht door de lens van een groep soldaten die samen dienen in het conflict.


De titel, The Odd Angry Shot, verwijst naar de sporadische en onvoorspelbare aard van gevechtssituaties, waar soldaten zich kunnen vinden in plotselinge uitbarstingen van vijandelijk vuur of onverwachte gevaren. De film toont de strijd van de soldaten met verveling, angst en het verlies van kameraden en biedt een realistische weergave van de menselijke kosten van oorlog.

Klassieker
The Odd Angry Shot wordt beschouwd als een klassieker van de Australische cinema en wordt geprezen om zijn authenticiteit en portrettering van de Vietnamoorlog vanuit het perspectief van Australische soldaten. Omdat het een Australische film is, zijn het ook vooral Australische acteurs die meespeelden in de film. Zo speelden onder andere Graham Kennedy, John Hargreaves, John Jarratt en Bryan Brown mee in de film.


The Odd Angry Shot is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je de film echt wil zien, zal je de dvd of blu-ray ervan moeten kopen.

NieuwsFilm

meest populair