Jack Nicholsons Joker in 'Batman': ken jij al deze feitjes?

Jack Nicholsons Joker in 'Batman': ken jij al deze feitjes?

Een andere topacteur voor de rol, behoorlijk veel geld en te weinig slaap.

Gisteren kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Michelle Pfeiffer, die voor een bizarre reden werd afgewezen voor Batman in 1989. Meer daarover lees je hier, maar deze keer is Jack Nicholson aan de beurt.

De laatste tijd heeft iedereen het over de Joker van Joaquin Phoenix, die terugkeert voor Joker: Folie à Deux, maar voor Phoenix, Heath Ledger en Jared Leto was Nicholson al te zien als de 'Clown Prince of Crime'. Hieronder lees je enkele feitjes die wel leuk zijn om te weten.

Andere acteur
Niemand minder dan Robin Williams, o.a. bekend van Good Will Hunting en Jumanji, werd door Warner Bros. gevraagd of hij interesse had in de Joker-rol toen Nicholson zijn twijfels had. Williams accepteerde en keek uit om de schurk neer te zetten, maar het liep toch anders.

Woordvoerders van de studio gingen vervolgens naar Nicholson om hem te overtuigen de rol snel te accepteren, aangezien deze anders naar Williams zou gaan. Nicholson tekende toen alsnog en Williams kreeg te horen dat hij niet langer de rol op zich zou nemen.

Woedend
Dit schoot Williams begrijpelijk in het verkeerde keelgat. De acteur vond het maar niks dat hij als 'lokaas' werd gebruikt. Toen Warner Bros. hem vroeg voor de Riddler-rol in Batman Forever weigerde hij dan ook onmiddellijk. Williams liet weten niks meer met de studio te maken willen hebben, totdat ze zich zouden verontschuldigen.


Nicholson was uiteindelijk zelf dolblij met de rol. De acteur liet weten genoten te hebben van de rol en dat hij de blockbuster gedurende lange tijd minimaal een keer per week keek. Ook kon hij dankzij zijn Joker-prestatie zijn bankrekening flink spekken.

Rol
Nicholson had namelijk een bonusclausule in zijn contract laten opnemen, wat betekende dat hij een percentage zou krijgen van de totale box-office opbrengst. Dit was een meesterzet, aangezien hij maar liefst 60 miljoen dollar voor de rol kreeg.


Wel stond Nicholson bekend als een feestbeest. Hij kwam dus vaak laat aan op de set vanwege alle feestjes die tot diep in de nacht duurden. Wanneer hij lang stil moest zitten om de make-up gedaan te krijgen maakte hij gebruik van deze gelegenheid om wat uurtjes bij te slapen terwijl hij geschminkt werd.

NieuwsFilm

meest populair