Tarantino over één van zijn eerste eigen projecten: 'Ik haatte die film'

Tarantino over één van zijn eerste eigen projecten: 'Ik haatte die film'

Twee slachtoffers van een getraumatiseerde jeugd worden geliefden en psychopathische seriemoordenaars die op onverantwoorde wijze door de massamedia worden verheerlijkt.

Eén van de meest controversiële én geliefde films van de jaren negentig was Natural Born Killers van Oliver Stone. Het werd een enorm financieel succes, maar de meningen over het werk waren zeer sterk verdeeld en de titel groeide uit tot een cultfilm.

Sinds de film in 1994 uitkwam, zijn er verschillende zogenoemde 'copycat crimes' uitgevoerd door fans van de film. Mede hierdoor werd de film in 2006 door Entertainment Weekly uitgeroepen tot de achtste meest controversiële film in de geschiedenis.

Synopsis
Bezorger Mickey Knox wordt verliefd op klant Mallory Wilson. Hij helpt haar al snel haar mishandelende vader en moeder te vermoorden, en begint aan hun macabere reis langs Route 666. Hun werkwijze: om de paar kilometer vallen ze iedereen binnen hun gebied aan, waarbij ze steevast slechts één persoon in leven laten om het verhaal te vertellen.

De twee worden beroemd gemaakt door gewetenloze verslaggever Wayne Gale, terwijl ze door het platteland rennen, achtervolgd door de al even sadistische Jack Scagnetti. Vlak voor het proces leidt een interview met kijkcijfers door dezelfde verslaggever die hen beroemd heeft gemaakt tot een pandemonium, niet alleen binnen de gevangenis zelf, maar in het hele land.

Love it or hate it
Natural Born Killers is een satire op de media, de publieke opinie en de moderne houding ten opzichte van geweld.


Sommige critici prezen de plot, het acteerwerk, de humor en de combinatie van actie en romantiek. Anderen vonden de film overdreven gewelddadig en expliciet.

Controverse
Quentin Tarantino schreef in de jaren negentig nog vaak voor andermans projecten. Zo ook voor Stones Natural Born Killers, maar dit pakte niet helemaal uit zoals Tarantino verwachte. Veel van zijn originele script werd aangepast door Stone en twee compagnons. Tarantino was zelfs zo ontevreden dat hij ervoor zorgde dat hij enkel een 'story by'-credit kreeg, zodat hij zich kon distantiëren van deze nieuwe versie van zijn verhaal.


'Ik haatte die verdomde film. Als je mijn dingen leuk vindt, kijk dan niet naar die film.'

NieuwsFilm

meest populair