Ben Kingsley is op zijn allerbest in deze cultklassieker

Ben Kingsley is op zijn allerbest in deze cultklassieker

De brutale gangster Don Logan recruteert de 'gepensioneerde' kluizenkraker Gal voor een laatste klus, maar het gaat slecht met hen beiden.

Jonathan Glazer is dit jaar weer helemaal terug met de bikkelharde, maar desalniettemin fantastische WOII-film The Zone of Interest. Wonderlijk genoeg is dit ook pas zijn vierde film in 23 jaar tijd.

In de jaren negentig begon Glazer met commercials, muziekvideo's en kortfilms maken. In 2000 wist hij zijn eerste langspeelfilm te realiseren: Sexy Beast. Direct toonde Glazer hiermee dat hij zijn eigenzinnigheid die hij in de reclame- en videoclipwereld had ontwikkeld ook in het speelfilmformat kon gieten.

Plot
Gal, een gepensioneerde gangster, leidt een gelukkig leven met zijn vrouw Deedee in een prachtig huis in Spanje. Don Logan, een gerespecteerde naam bij de maffia en een oude 'vriend' van Gal, duikt plotseling op. Hij wil dat Gal zich bij hem aansluit bij deze grote operatie in Londen, samen met een goed uitgekozen bende gerespecteerde gangsters.

Als Gal hem blijft afwijzen, wordt Don steeds dreigender. Nee is geen antwoord. Hoe ver zal Don gaan om zijn zin te krijgen? Welke opties zijn er voor Gal? Zal dit ooit eindigen?

Gangsters
De film is zowel een klassieke als een unieke toevoeging aan een lange lijst van Engelse boevenfilms met daarin andere titels als Layer Cake en Lock, Stock and Two Smoking Barrels.


Toch vonden critici dat Sexy Beast uitsteeg boven andere films in het Britse gangstergenre, vanwege het sterke spel van de cast en de sterke nadruk op karakterontwikkeling.

Koning Kingsley
De cult-status van Sexy Beast is voornamelijk toe te schrijven aan het geweldige karakter dat Ben Kingsley wist neer te zetten. Don Logan is met zijn stoïcijnse kale kop en platte Londen-accent uitgegroeid tot één van de meest iconische antagonisten van deze eeuw.


Voor zijn rol ontving Kingsley een Academy Award-nominatie, de enige Oscar-nominatie voor Glazers debuutfilm. Hardcore-fans herkennen wellicht delen van Dons dialoog uit het nummer Yes van Angerfist.

NieuwsFilm

meest populair