Heftig, waargebeurd verhaal over Joodse jongen ontvoerd door Katholieke Kerk nu in de bios

Heftig, waargebeurd verhaal over Joodse jongen ontvoerd door Katholieke Kerk nu in de bios

In 1858 wordt een Joodse jongen ontvoerd en bekeerd tot het katholicisme.

Met Rapito vertelt Marco Bellocchio het roemruchte, waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, een Italiaans jongetje dat het middelpunt werd van een megaconflict tussen de Pauselijke Staat en de Joodse gemeenschap wat tot op de dag van vandaag nog grote nationale en internationale gevolgen heeft.

Bellocchio mocht al meerdere prijzen voor de film in ontvangst nemen. Rapito ging dit voorjaar in première op het Filmfestival van Cannes.

Plot
Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara's binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo's ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen.

Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara's al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.

Controversieel
In de trailer zien we dat dit bizarre en heftige verhaal prachtig in beeld is gebracht; esthetisch genot en een geschiedenisles voor de prijs van één.


Rapito is vanaf 22 februari te zien in de bioscopen en filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair