Rapito
DVD RELEASE

Rapito (2023)

Bombastische benadering van een vergeten schandaal uit het Italië van de negentiende eeuw.
play

7,1 details

  • 134 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Italië
  • Frankrijk
  • Duitsland
134 Min Italië

Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara's binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo's ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara's al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.

Alt titel
Kidnapped
Regie
Marco Bellocchio
Cast
Paolo Pierobon, Paolo Calabresi, Fausto Russo Alesi, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni, Corrado Invernizzi, Bruno Cariello, Barbara Ronchi, Walter Lippa, Enea Sala, Leonardo Maltese, Andrea Gherpelli, Samuele Teneggi, Aurora Camatti, Alessandro Bandini, Leonardo Bianconi, Daniele Aldrovandi, Fabrizio Contri.
Budget
$ 14.100.000
Opbrengst
$ 3.000.000
Release
25.05.2023
Release NL
22.02.2024
Release DVD
22.05.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Marco Bellocchio | Scenario: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, Edoardo Albinati | Cast: Leonardo Maltese (Edgardo Mortara, volwassene), Enea Sala (Edgardo Mortara, kind), Paolo Pierobon (Papa Pio IX), Fausto Russo Alesi (Salomone Mortara), Barbara Ronchi (Marianna Padovani Mortara), Fabrizio Gifuni (Pier Gaetano Feletti), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2023

Rapito verhaalt over een schandaal halverwege de negentiende eeuw dat in de vergetelheid raakte. Op last van de pauselijke autoriteiten in Bologna moet de zesjarige Edgardo Mortara weg bij zijn Joodse familie, omdat hij als baby zou zijn gedoopt. Paus Pius IX ontfermt zich over hem terwijl de ouders proberen het kind terug te krijgen en internationaal de druk oploopt. Deze staatsontvoering vindt raakvlakken met een roerig Italië ten tijde van de Risorgimento, waarin de politieke macht van het Vaticaan ten einde liep.

Dit historische verhaal rondom een beroemde doch vergeten zaak voltrekt zich in een omgeving die aanvoelt als een facsimile van de negentiende eeuw. Het verschrikkelijke dossier van Edgardo kent kale en brandschone ruimtes als plaats van delict. De personages lopen rond in historisch correcte kledij, maar de hoeden lijken zo zonder rafelranden net uit de kledingzaak te komen. In het begin vindt Edgardo een schelp die zo perfect in het zand is gelegd dat het geen toeval kan zijn, een voorbeeld van hoe kunstmatig Rapito overkomt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Rapito Nieuwsberichten