De fantastische Frankenstein-parodie die je gezien moet hebben

De fantastische Frankenstein-parodie die je gezien moet hebben

Een Amerikaanse kleinzoon van de beruchte wetenschapper wordt uitgenodigd naar Transsylvanië, waar hij het proces ontdekt dat een lijk reanimeert.

Mel Brooks is met een leeftijd van bijna achtennegentig één van de laatste levende legendes van zijn generatie. Met zijn parodie-films zoals Spaceballs en Robin Hood: Men in Tights wist hij bioscoopbezoekers te laten lachen, maar de critici waren nooit zo te spreken over zijn flauwe filmwerken.

Toch wist Brooks één keer zowel het publiek als de critici te raken met zijn Young Frankenstein uit 1974. Deze titel wist zelfs twee Oscar-nominaties in de wacht te slepen voor 'Best Sound' én 'Best Adapted Screenplay'.

Verhaal
De lesgevende hersenchirurg dr. Frederick Frankenstein (uitgesproken als Fron-kon-shteen) heeft te lang in de schaduw van zijn grootvader en de beruchte gekke wetenschapper dr. Victor Frankenstein geleefd. Wanneer dr. Frederick het geheime laboratorium van zijn voorvader tegenkomt, gebeurt er een wonder: de dagboeken van de overleden visionair inspireren hem om verder te gaan waar zijn opa was gebleven.

Terwijl de trouwe dienaar Igor en de knappe laboratoriumassistent Inga hem helpen de doden te reanimeren, staat dokter Frederick op het punt geschiedenis te schrijven. Het enige dat ontbreekt is een machtige bliksemschicht.

Legendarisch
Young Frankenstein is tot vandaag de dag, zeker in Amerika, een zeer geliefde film vol iconische grappen die vijftig jaar later nog steeds allemaal evengoed werken.


Eén van de ingrediënten van de succesformule van de productie is het 'respect' wat Brooks had voor het klassieke verhaal van het monster wat al zo vaak in Hollywood was verfilmd. Ondanks de droogkomische toon wilde hij het script daarom zo serieus mogelijk filmen en voorkomen dat er een guitige sfeer kwam op de set.

Brooks x Wilder
Een interessant detail is dat Brooks samen met hoofdacteur Gene Wilder het scenario schreef. Sterker nog, het idee an sich kwam enkel van Wilder en hij moest Brooks zelfs overhalen om het project op zich te nemen.


"Niet nog één! We hebben 'de zoon van..', 'de neef van..', 'de zwager..' gehad. We hebben niet nog een Frankenstein nodig.' Zijn idee was heel simpel: wat als de kleinzoon van Dr. Frankenstein helemaal niets met de familie te maken wilde hebben. Hij schaamde zich voor die idioten. Ik zei: 'Dat is grappig'," aldus Brooks.

NieuwsFilm

meest populair