Een van de beste films aller tijden 'Gladiator': ken jij al deze feitjes?

Een van de beste films aller tijden 'Gladiator': ken jij al deze feitjes?

Crowe was geen fan van de beroemde tekst en Phoenix was bloednerveus op de filmset.

Ridley Scott heeft al heel wat pareltjes gemaakt, al zal nodig filmfanaat zeggen dat Gladiator misschien wel zijn beste werk is. Deze blockbuster verscheen in 2000 en is nog steeds enorm geliefd. Ken jij echter alle onderstaande feitjes over de film?

In deze film zijn hoofdrollen weggelegd voor Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen en Richard Harris. Alle vier deze acteurs hebben bepaalde dingen meegemaakt tijdens de opnames die niet algemeen bekend zijn, maar wel leuk zijn om te weten.

Andere hoofdrolspeler
Niemand minder dan Mel Gibson werd voor Crowe gevraagd voor de hoofdrol. De Braveheart-ster wees het project echter af. De reden hiervoor? Hij vond zichzelf al te oud om Maximus overtuigend neer te zetten. Hij was destijds 43. Uiteindelijk werd het dus Crowe, die 35 jaar oud was.

Crowe heeft hier zeker geen spijt van gehad. Hij liet al vaker weten dat Gladiator een van zijn favoriete films was en Maximus een van zijn beste rollen. Niet zo heel gek dus, dat hij hier ook een Oscar voor won. Toch verliep het niet altijd allemaal vlekkeloos.

Akkefietje
Crowe was namelijk geen al te grote fan van het script en wilde vaak liever zijn eigen tekst improviseren. Ook wilde de hoofdrolspeler niet de "My name is Maximus Decimus Meridius"-tekst zeggen, aangezien hij dit slecht vond. Scott stond hier echter op en dit werd een van de beste quotes van de hele film.


Oliver Reed, te zien als Antonius Proximo, ergerde zich blijkbaar vaker aan Crowe. Op een gegeven moment liep dit zelfs bijna uit de hand en daagde Reed Crowe uit voor een gevecht. Gelukkig kwam het niet zo ver.

Phoenix
Crowe werd wel goed bevriend met Harris. Phoenix, die tijdens de opnames pas 24 jaar oud was, keek op naar beide mannen en was vaak nerveus op de set. Crowe en Harris hadden een idee om hem wat meer op zijn gemak te laten voelen: gedurende meerdere uren dronken ze de ene na de andere Guinness en dit leek te helpen. Phoenix kwam in een keer een stuk relaxter over.


Ook het acteerwerk van Phoenix mag er zijn. Een van zijn beste scènes is wanneer hij "Am I not merciful?" uitschreeuwt. Dit was echter zijn eigen improvisatie. Actrice Nielsen wist dus niet dat dit zou gebeuren. Haar geschrokken reactie is dat ook niet geacteerd maar authentiek.

NieuwsFilm

meest populair