Twee Hollandse topdocu's naar de Nederlandse bioscopen

Twee Hollandse topdocu's naar de Nederlandse bioscopen

De grutto's verdwijnen uit het Friese landschap & vier seizoenen lang reist eenzame wolf Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies.

Voor de fans van non-fictie wordt dit een mooie week. Naast de Noorse prachtdocu Songs of Earth komen er ook nog eens twee documentaires van eigen bodem naar het grote scherm.

De ene vertelt het verhaal van een Nederlander in oorlogsgebied en de ander vertelt het verhaal van een boer in het hoge Noorden.

Eddy's oorlog
Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al 3 decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma's en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

Filmmaker, Joost van der Valk volgde hem in zijn kielzog en documenteert zo hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

Vogels kun je niet melken
Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto's het graag hebben.


Astrid, Bote's vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen, maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Eddy's oorlog en Vogels kun je niet melken zijn vanaf 29 februari te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair