Vogels kun je niet melken
Een boerengezin in Friesland moet keuzes maken voor de toekomst in dit innemende en prachtig gefilmde portret.
play

7,6 details

  • 103 Min
  • Documentaire
  • Nederland
103 Min Nederland

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto's het graag hebben. Astrid, Bote's vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Regie
Barbara Makkinga
Release
12.11.2023
Release NL
29.02.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Barbara Makkinga | Scenario: Barbara Makkinga en Katja Schoondergang | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2024

Als er een beroepsgroep is die de afgelopen jaren in het middelpunt van de belangstelling staat dan zijn het wel de boeren. Je moet haast een academische studie hebben gevolgd om de problematiek rondom de landbouw en veeteelt te kunnen doorgronden. Het is in ieder geval een groep die zich momenteel over vrijwel het hele continent laat horen. Ondanks alle opinies en verhalen die de ronde doen zou je soms vergeten dat er ook mensen achter het boerenbedrijf schuilgaan.

De documentaire Vogels Kun Je Niet Melken volgt het gezin van boer Bote de Boer. Het melkveebedrijf in Friesland ziet zich genoodzaakt ingrijpende beslissingen te nemen. De melkopbrengst wordt elk jaar lager en er moet een nieuwe stal komen. Botes vrouw Astrid heeft er nog een baan naast in het ziekenhuis. Zoon Jan Jochem zou het liefst het familiebedrijf overnemen, maar hem wacht een onzekere toekomst.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Vogels kun je niet melken Nieuwsberichten