'The Graduate': dé indie-film met Dustin Hoffman die het Hollywoodsysteem voorgoed veranderde

'The Graduate': dé indie-film met Dustin Hoffman die het Hollywoodsysteem voorgoed veranderde

Een gedesillusioneerde afgestudeerde wordt verscheurd tussen zijn oudere minnaar en haar dochter.

The Graduate was nog maar de tweede film van Mike Nichols, maar hij mocht voor zijn regiewerk al gelijk de Oscar voor 'Best Director' in ontvangst nemen. De film is op z'n zachtst gezegd revolutionair te noemen en is tot vandaag de dag altijd nog hoog terug te vinden in de filmlijsten.

Voor Dustin Hoffman was het eveneens pas zijn tweede (bioscoop)film als acteur en ook zijn carrière werd door The Graduate direct gekatapulteerd naar het hoogste niveau.

Synopsis
Benjamin Braddock keert terug naar huis in Californië nadat hij zijn studie met succes heeft afgerond. Hij wordt door zijn ouders als een held ontvangen, maar Ben weet niet precies wat hij met de rest van zijn leven moet doen. Hij wordt al snel verleid door mevrouw Robinson, de vrouw van de partner van zijn vader, die de onervaren jongeman methodisch achtervolgt. Al snel ontmoeten ze elkaar regelmatig in hotelkamers.

Door haar gewaarschuwd om uit de buurt van haar dochter Elaine te blijven, spoort zijn vader hem aan om haar mee uit te nemen op een date. Hij merkt dat hij Elaine erg leuk vindt, maar als ze erachter komt dat hij een affaire heeft met haar eigen moeder, wil ze niets meer met hem te maken hebben. Hij is echter verliefd en achtervolgt haar.

Hollywood
Wat The Graduate zo bijzonder maakte was het vertellen van een intiem verhaal als dit en dat op een kleinschalige (lees: lowbudget) manier weten over te brengen aan het publiek.


Nichols zette zich hiermee duidelijk af van de grootschalige Hollywoodfilms, die met hun studiosystemen in de jaren zestig stevig onder druk kwamen te staan door onder andere de opkomst van televisie en een nieuwe generatie jonge filmmakers die andere, persoonlijkere verhalen wilden vertellen.

Soundtrack
Wellicht heb je de film nog nooit eerder gezien, maar de muziek zul je 100% zeker kennen.


Deze werd namelijk gemaakt door Paul Simon en Art Garfunkel, beter bekend als Simon & Garfunkel. Hun soundtrackalbum met nummers als Scarborough Fair, Mrs. Robinson en The Sound of Silence kregen eveneens een cultstatus. 'Hello darkness, my old friend' werd zelfs een geliefd citaat onder de meme-makers.

NieuwsFilm

meest populair