Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Jack Nicholson

Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Jack Nicholson

De legendarische acteur bedacht een van zijn bekendste lijnen zelf tijdens 'The Shining'.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Jack Nicholson die dit in A Few Good Men deed. Dit is echter niet de enige film waarin hij een nu beroemde tekst verzon.

Nicholson heeft natuurlijk heel wat iconische rollen gespeeld in verschillende topfilms, maar een van zijn beste prestaties levert hij in het pareltje The Shining van Stanley Kubrick. Hierin kruipt hij in de huid van Jack Torrance, die langzaam maar zeker doordraait.

Iconische scène
De bekendste scène en zonder twijfel een wereldberoemd moment in filmgeschiedenis is wanneer Jack achter zijn vrouw Wendy (gespeeld door Shelley Duvall) aan gaat met een bijl. Zij verstopt zich, maar Jack sloopt de deur met een bijl, steekt zijn hoofd door de gebroken deurpaneel en roept: "Here's Johnny!"

Misschien wist je dit nog niet, maar dit was een improvisatie van Nicholson zelf. Ondanks het feit dat het hier maar om enkele woordjes gaat, is dit uitgegroeid tot een van de meest memorable momenten van de film die iedereen kent.

Inspiratie
Toen Nicholson op een gegeven moment te gast was bij de 'Tonight Show Starring Johnny Carson', vond hij het leuk hoe de gastheer het podium betrad. Carson deed dan de gordijnen open terwijl er werd omgeroepen "Here's Johnny!" Dit is hoe de acteur op het idee kwam.


Zo zei Nicholson: "Ik dacht bij mezelf: waarom zou Jack Torrance niet iets soortgelijks kunnen doen?" Kubrick was in eerste instantie geen fan ervan, maar besloot het uiteindelijk toch te behouden omdat hij het wel goed vond passen in het verhaal.

Dreiging
Kubrick en Nicholson werden het met elkaar eens. In de ogen van de twee filmlegendes voegde de improvisatie een extra laag van dreiging en sinister karakter toe aan de scène.


Dit pakte goed uit, want de zin is vandaag de dag nog steeds wereldberoemd. Of je de film nu wel of niet gezien hebt, iedereen kent "Here's Johnny!

NieuwsFilm

meest populair