Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Jack Nicholson

Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Jack Nicholson

In 'A Few Good Men' weet de acteur weer eens hoge ogen te gooien met zijn eigen tekst.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Humphrey Bogart die dit in Casablanca deed. Nu is Jack Nicholson aan de beurt.

Nicholson heeft natuurlijk heel wat iconische rollen gespeeld in verschillende topfilms, maar een van zijn beste prestaties levert hij in de oorlogsfilm A Few Good Men uit 1992. Hierin kruipt hij in de huid van Colonel Nathan R. Jessup, een harde en onverzettelijke marineofficier.

'Code red'
Jessup wordt ervan verdacht een 'code red' te hebben gegeven, wat leidde tot de dood van een jonge marinier, genaamd William Santiago. Een 'code red' is een informele term voor een illegale en onofficiële disciplineactie waarbij een militaire eenheid een kameraad straft zonder toestemming van hogere autoriteiten.

Jessup wordt aan de tand gevoeld door de jonge advocaat Daniel Kaffee (gespeeld door Tom Cruise), die achter de waarheid probeert te komen door onder de huid van Jessup te kruipen. Op een gegeven moment ploft de Colonel dan ook.

Improvisatie
Jessup schreeuwt: "You can't handle the truth!". Niet alleen zet Nicholson weer eens een geweldige acteerprestatie neer, hij improviseerde deze zin, aangezien hij normaal gesproken had moeten zeggen: "You already have the truth".


Nicholson besloot er echter zijn eigen draai aan te geven. Regisseur Rob Reiner vond dit veel beter bij het personage en de scène passen en besloot dit in de film te houden. Bovendien symboliseert de "You can't handle the truth" meer dan alleen een krachtig moment in de film.

Diepere betekenis
Het staat symbool voor de thema's van macht, waarheid en rechtvaardigheid die door het hele verhaal heen resoneren. De zin is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest geciteerde en herkenbare filmlijnen aller tijden.



NieuwsFilm

meest populair