Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd

Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd

Humprey Bogart bedacht het legendarische zinnetje zelf, de rest is geschiedenis.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Robin Williams die dit in de Good Will Hunting deed. Nu is Humprey Bogart aan de beurt.

Casablanca is een legendarische film, die iedereen op z'n minst een keer gezien moet hebben. Deze film stamt dan wel alweer uit 1942, dat is er niet aan af te zien. Dit pareltje scoort ook overal onwijs goede cijfers, zoals een 8,5 op IMDb en een 99% op Rotten Tomatoes.

Verhaal
De film speelt zich, zoals de titel het al aangeeft, af in Casablanca. Hier houdt de verbannen Amerikan Rick Blaine zich schuil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is de eigenaar van een bar, maar hij is meer dan alleen maar dat.

Wanneer de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren. Zo belooft Renault dat de verzetsleider Victor Laszlo de stad niet uit zal komen om naar Amerika te vluchten. Rick heeft hier in eerste instantie weinig moeite mee, totdat hij erachter komt dat Laszlo een relatie heeft met zijn oude liefde, Ilsa.

Ontvangst
Zoals de cijfers het al eerder aangeven, werd de film sterk onthaald. Casablanca was goed voor maar liefst 3 Oscars en was een grote box-office hit. De film wordt dan vaak ook gezien als een van de beste films aller tijden, waarin ook een legendarische quote zit.


Het gaat hier om de "Here is looking at you, kid", een zin die Bogarts Rick de nodige keren gebruikt wanneer hij in gesprek is met Ingrid Bergmans Ilsa. Wat blijkt, Bogart kwam zelf met dit zinnetje, dat niet in het script stond.

Toevoegen
De regisseur, Michael Curtiz, vond dit echter zo goed passen dat hij besloot deze zin meerdere keren toe te laten voegen aan het script, waaronder tijdens een van de laatste scènes van de film.


Het American Film Institute zet deze quote op plaats nummer 5 in de beste movie quotes aller tijden.

NieuwsFilm

meest populair