Dankzij Drew Barrymore zit er in 'Scream' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

Dankzij Drew Barrymore zit er in 'Scream' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

Een gruwelijke dood, die wordt gezien als een van de meest realistische moordscenes in de filmgeschiedenis.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs over Rutger Hauers en diens iconische sterfscène in Blade Runner. Nu is een andere acteur aan de beurt, namelijk niemand minder dan Drew Barrymore in Scream.

Scream is een van de bekendste en geliefdste horrorfranchises die er bestaat. De eerste film kwam uit in 1996 maar de scène waarin Barrymore's personage Casey Becker om het leven komt staat bekend als een van de meest memorable en angstaanjagende 'deathscenes' aller tijden.

Scène
De film opent met Casey, die alleen thuis is. Het lijkt een rustige avond te worden, totdat de telefoon overgaat. Het gaat hier om een mysterieuze man, die in het begin enigszins met Casey lijkt te flirten, maar er blijkt toch meer aan de hand te zijn...

Langzaam maar zeker wordt het Casey duidelijk dat zij heeft te maken met een psychopaat, die het op haar gemunt heeft. Wat volgt is een angstaanjagend kat-en-muisspel tussen Casey en deze moordenaar, waarbij de spanning geleidelijk wordt opgebouwd tot een onvergetelijke climax.

Gruwelijk
De moordenaar heeft geen enkel medelijden met de onschuldige Casey. Hij dwingt haar een reeks vragen te beantwoorden, maar voor elk fout antwoord wordt zij gestraft. Een van deze vragen heeft zelfs de dood van haar vriend tot gevolg.


Net zoals Casey zich voelt, voelt de kijker zich hierdoor machteloos en wanhopig. Ondanks het feit dat we het al min of meer zien aankomen, had de dood van Casey een enorme impact op het publiek. Barrymore, een grote naam, komt al op het begin van de blockbuster op uiterst brute wijze om het leven.

Intens
De openingsscène van Scream zorgt er direct voor dat de kijker erachter komt dat niemand veilig is. Dat niet alleen. De dood van Casey heeft een blijvende invloed gehad op het horrorgenre en de verwachtingen van het genre op zijn kop gezet.


Al met al is de dood van Casey een van de meest iconische en gedenkwaardige 'deathscenes' in de filmgeschiedenis. Het combineert gruwelijkheid met psychologische terreur. Wil je er meer over lezen? Klik dan hier voor de Legendarische filmopening van 'Scream'.

NieuwsFilm

meest populair