Dankzij Rutger Hauer zit er in 'Blade Runner' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

Dankzij Rutger Hauer zit er in 'Blade Runner' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

De Nederlandse acteur zette een weergaloze prestatie neer in de cultfilm van Ridley Scoot.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs over Sean Beans Boromir en diens iconische sterfscène in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Nu is een andere acteur aan de beurt, namelijk niemand minder dan Rutger Hauer in Blade Runner.

Ridley Scott heeft al heel wat pareltjes gemaakt, maar zijn cyberpunk klassieker Blade Runner wordt gezien als een van zijn beste werken. Hoewel de hoofdrol is weggelegd voor Harrison Ford, kreeg de Nederlandse acteur Rutger Hauer ook enorm veel lof voor zijn rol als Roy Batty.

Verhaal
Batty is een replicant, een kunstmatig menselijk wezen dat werd gecreëerd door de Tyrell Corporation. Hoewel hij dus niet meer dan een 'robot' is, worstelt Batty met diepgaande existentiële vragen over zijn eigen bestaan en sterfelijkheid.

Deze innerlijke strijd komt tot een hoogtepunt op het einde van de film, wanneer hij het opneemt tegen Fords 'blade runner' Rick Deckard. Laatstgenoemde moet replicanten die op de vlucht zijn geslagen opsporen en uit de weg ruimen.

Dood
Na een intens gevecht sterft Batty, die tijdens zijn laatste momenten Deckard confronteert met de broosheid van het leven en de waarde van herinneringen en ervaringen. Deze monoloog werd grotendeels verzonnen door Hauer zelf. Scott was hier echter zo'n fan van dat hij besloot het in de film te houden.


Niet alleen de acteerprestatie van Hauer is van een waanzinnig niveau, de cinematografie, prachtig in beeld gebracht door Jordan Cronenweth, mag er ook zijn. De gehele setting, het verlaten gebouw te midden van een regenachtige, neonverlichte metropool, draagt bij aan de melancholieke sfeer van het moment.

Filmgeschiedenis
Tot op de dag van vandaag wordt Hauers vertolking van Roy Batty in Blade Runner geprezen als een meesterwerk van acteren en storytelling. Hieronder is ook een heel mooi in elkaar gezet YouTube-filmpje, die er meer in detail op in gaat.


Zijn sterfscene wordt beschouwd als een van de meest iconische 'death scenes' aller tijden. Ook blijft deze bij kijkers van alle generaties, aangezien deze symbool staat voor de universele zoektocht naar betekenis en menselijkheid in een wereld vol technologische vooruitgang.

NieuwsFilm

meest populair