Blade Runner (1982)

A chilling, bold, mesmerizing, futuristic detective thriller.

De donkere wereld van Ridley Scotts scifi-klassieker imponeert nog steeds.
play

8,1 details

  • 117 Min
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Actie
  • Verenigde Staten
  • Hongkong
  • Verenigd Koninkrijk
117 Min Verenigde Staten

Los Angeles, 2019: Deckard (Ford) is een Blade Runner: een politieagent die ingezet wordt om "Replicants" (androïden) uit te schakelen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken als er 5 replicants de controle over een ruimteschip weten te krijgen, en terugkeren naar Aarde.

Regie
Ridley Scott
Cast
Harrison Ford, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Edward James Olmos, Sean Young, James Hong, M. Emmet Walsh, Brion James, Joanna Cassidy, Joe Turkel, William Sanderson, John Edward Allen, Kevin Thompson, Hy Pyke, Morgan Paull.
Budget
$ 28.000.000
Opbrengst
$ 32.768.670
Release
25.06.1982
Release NL
01.11.1982

Filmtotaal Recensie

Regie: Ridley Scott | Cast: Harrison Ford (Rick Deckard), Rutger Hauer (Roy Batty), Sean Young (Rachael), Edward James Olmos (Gaff), M. Emmet Walsh (Bryant), Daryl Hannah (Pris), William Sanderson (J.F. Sebastian), Brion James (Leon Kowalski), Joe Turkel (Dr. Eldon Tyrell) | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2007

Na Jurassic Park, Mad Max en later dit jaar Star Wars mag nu ook Blade Runner eraan geloven: Ridley Scotts sciencefictionklassieker krijgt volgend jaar zijn langverwachte vervolg. Dat de bekendmaking in eerste instantie nog met de nodige scepsis werd ontvangen valt de fans niet echt kwalijk te nemen, zeker met de toch wat teleurstellende prequel op Scotts andere grote meesterwerk Alien nog vers in het geheugen. Toch begint de twijfel langzaam maar zeker om te slaan in hoop nu er steeds meer nieuwtjes over de productie binnendruppelen. Niet Scott zelf, maar Denis Villeneuve zal de regie op zich nemen, die na Prisoners opnieuw de krachten zal bundelen met meestercinematograaf Roger Deakins. Bovendien zou niemand minder dan Ryan Gosling in onderhandeling zijn over de hoofdrol. Enig geduld is daarentegen wel geboden, aangezien de opnames pas volgend jaar van start zullen gaan. Wie niet tot die tijd kan wachten hoeft echter niet te treuren, want deze week is de meest recente uitgave van Blade Runner weer in volle glorie op het witte doek te aanschouwen.

Gezien de vele verschillende versies die er van de film zijn verschenen is het vrij makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. In principe zijn er, als je de paar verschillende testversies en de van wat gekuist knipwerk voorziene uitgaven voor het brave Amerikaanse publiek niet meerekent, drie edities te vinden. Persoonlijke voorkeur speelt uiteraard mee, maar waarschijnlijk is de originele bioscoopversie uit 1982 misschien nog wel de minste van het stel. Na wat creatief gesteggel met de studio werd de film uiteindelijk voorzien van een happy end en een tamelijk ongeïnteresseerde voice-over van Harrison Ford die zowel de goedkeuring van Scott als de acteur zelf niet kon wegdragen. Het geneuzel van Ford en de Hollywoodachtige slotscène werden in de Director’s Cut achterwege gelaten en met de toevoeging van de beroemde droomscène met de eenhoorn ontstonden plots een reeks nieuwe theorieën over de identiteit van het hoofdpersonage. Hoewel deze versie meer goedkeuring van Scott kon dragen, schoof de regisseur in 2007 toch nog zelf eenmaal aan de montagetafel om de film op technisch gebied nog wat op te poetsen.

alle artikelen (8)

Blade Runner Nieuwsberichten

Laatste reacties

Timme

"...Ik had meer verwacht van de film, ik dacht dat het een leuke science-fiction-actie film was maar dat......"

Roeltje

"...Ongelofelijk saaie en langdradige film. Er wordt niet duidelijk wat nou eigenlijk het doel is en het......"

Covington

"...Heb vroeger het spel op de PC gespeeld. Echt meesterlijk. De film is ook geweldig, vooral door Rutge......"

Blade Runner

acties