De bijna vergeten Wes Anderson-film met een iconische Bill Murray is en blijft een dikke aanrader

De bijna vergeten Wes Anderson-film met een iconische Bill Murray is en blijft een dikke aanrader

Met een plan om wraak te nemen op een mythische haai die zijn partner heeft gedood, verzamelt oceanograaf Steve Zissou een bemanning die bestaat uit zijn vervreemde vrouw, een journalist en een man die wel of niet zijn zoon kan zijn.

In het universum van Wes Anderson is The Life Aquatic with Steve Zissou één van de meest geliefde titels. Anderson-fans verkleden zich op themafeestjes vaak het liefst als Zissou of één van zijn crewleden met hun blauwe kostuumpak en iconische rode muts. Adidas bracht zelfs een heuse Zissou-sneaker uit.

Dit soort voorbeelden tonen nog maar weer eens wat voor rijke 'filmwerelden' Anderson voor zijn wonderlijke verhalen weet te creëeren. En zijn scenario's zijn vrijwel allemaal ook nog eens originele vertellingen.

Plot
De oceanograaf Steve Zissou heeft z'n beste tijd wel gehad. Wanneer zijn partner tijdens het filmen gedood wordt door een jaguarhaai, stelt Zissou een crew samen om wraak te nemen op het mysterieuze beest.

Onder de crew bevinden zich onder anderen zijn van hem vervreemde vrouw, een journaliste die een stuk over hem wil schrijven en een man van wie hij wel eens de biologische vader zou kunnen zijn.

Castleden
Zoals we ondertussen van Anderson gewend zijn, zit ook zijn vierde langspeler al bomvol grote Hollywood-sterren.


Zo passeren, naast natuurlijk Bill Murray, onder andere Owen Wilson, Anjelica Huston, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Jeff Goldblum en Michael Gambon de revue.

Draaidrama
Onder filmmakers heerst er een taboe op het gebruik van de zogenoemde 'drie B's': beesten, baby's(/bejaarden) en boten. Deze zouden namelijk stuk voor stuk altijd voor ellende tijdens de draaiperiode zorgen. Anderson lapte deze ongeschreven regel echter aan zijn laars voor The Life Aquatic with Steve Zissou door het overgrote deel van zijn film in en op het water te filmen.


Veel van zijn plannen bleken aanzienlijk meer tijd in beslag te nemen dan op voorhand gedacht. Zo kwamen er twintig draaidagen extra bij en ging het project acht miljoen dollar over budget. Gelukkig is hier niet veel van terug te zien in het eindproduct en is Andersons The Life Aquatic with Steve Zissou een alom geprezen klassieker in zijn oeuvre.

NieuwsFilm

meest populair