De ongelooflijke verfilming van 'Dune' die er nooit van kwam: de 14-urige versie uit de jaren 70

De ongelooflijke verfilming van 'Dune' die er nooit van kwam: de 14-urige versie uit de jaren 70

In de jaren 70 waren er al plannen voor een eerste 'Dune' film.

In 1965 kwam het boek Dune uit. Het was een groot succes en is een van de meest verkochte sciencefictionboeken aller tijden. Het is dus niet gek dat er meteen werd gekeken naar een eventuele verfilming van het boek. En in de jaren 70 waren daar ambitieuze plannen voor.

Regisseur Alejandro Jodorowsky wilde het boek graag verfilmen en had daar zeer ambitieuze plannen voor. Hij wilde een 14 uur durende film maken op basis van het boek. Maar dit is er nooit van gekomen. Hoe kan dat?

Documentaire
In 2013 kwam de documentaire Jodorowsky's Dune uit. Hierin wordt het verhaal verteld van de plannen uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

Er wordt verteld dat de film meer dan twee jaar lang in productie was, maar het filmen zelf er nooit van is gekomen. Dit kwam doordat het geld na jaren van pre-productie op begon te raken. Jodorowsky deed nog wel een poging om het project te redden, maar het mocht niet baten.

Opvallende cast
Het project van Jodorowsky was ambitieus en bijzonder. Iets wat ook te zien is aan de casting. Er kan worden gezegd dat de cast van dit nooit gemaakte project een van de meest opvallende ooit is. Zo wilde Jodorowsky zijn zoon Brontis Jodorowsky de hoofdrol laten spelen.


Verder had hij onder anderen de schilder Salvador Dalí, topregisseur Orson Welles en Rolling Stone zanger Mick Jagger op het oog. De muziek zou worden gemaakt door Pink Floyd.

Andere verfilmingen
Later is het boek wel meerdere keren verfilmd. In 1984 kwam regisseur David Lynch met zijn versie van Dune.


In 2021 kwam regisseur Denis Villeneuve met zijn versie, Dune: Part One. Vorige maand kwam de tweede film uit, Dune: Part Two. Deze draait momenteel nog steeds in de bioscoop en werd heel goed ontvangen.

Bioscoop
Benieuwd naar de documentaire over het verhaal van de nooit uitgekomen 'Dune' film van Jodorowsky? Dat kan, want de film draait binnenkort twee keer in de bioscoop in Den Haag en Groningen. Kaartjes zijn hier te koop.

NieuwsFilm

meest populair