Hollywood-veteraan James Hong over 60 jaar filmevolutie: Van Clark Gable tot Jack Black

Hollywood-veteraan James Hong over 60 jaar filmevolutie: Van Clark Gable tot Jack Black

Oude rot in het vak James Hong zag Hollywood opgroeien tijdens zijn 95-jarige carrière.

James Hong is met zijn 95 jaar een oude rot in het vak. De bejaarde acteur uit Everything Everywhere All At Once heeft zelfs Hollywood uit zien groeien naar wat het nu is.

Hij begon in een andere tijd in de filmindustrie. Een tijd waarin hij niet gewaardeerd werd door zijn Aziatische afkomst. Toch werkte hij met grote sterren als Clark Gable, Chuck Norris, Richard Gere, Harrison Ford en Jack Nicholson.

Droevig en blij
Een aantal andere sterren zijn Kurt Russell, Sylvester Stallone, Jack Black, Michelle Yeoh, Jackie Chan, Lucy Liu en Angelina Jolie. Eigenlijk zit James Hong stilletjes in veel kaskrakers, zowel films als series. Als stemacteur is hij ook steeds te horen in Kung Fu Panda.

Een jaar na zijn Oscar-triomf met Everything Everywhere All At Once, de film werd overladen met filmprijzen, zegt hij trots hier tegen People over zijn Aziatische collega's: "Ik ben bedroefd - en blij - om te zeggen dat ik hen weinig spreek. Ze zijn allemaal druk. Ze hebben werk."

Speech bij Oscars
De Oscar voor beste film mocht hij in ontvangst nemen op het podium. In die 60 jaar Hollywood was de Oscar-uitreiking van 2023 zijn enige Oscar-avond. Hij vertelde over dat moment: "Ik sloop het podium af met de Oscar in mijn handen, maar moest het uiteindelijk afgeven. Maar ik heb het gelukkig lang genoeg vast kunnen houden."



Zijn speech van de SAG-awards ging ook in op de Hollywood van 60 jaar geleden. Die toespraak ging viraal en is onder meer te zien bij Entertainment Tonight.

NieuwsFilm

meest populair