De iconische Marilyn Monroe: dit moet wel haar beste film ooit zijn geweest

De iconische Marilyn Monroe: dit moet wel haar beste film ooit zijn geweest

Showgirls Lorelei en Dorothy reizen naar Parijs, achtervolgd door een privédetective ingehuurd door de wantrouwige vader van Lorelei's verloofde en vele andere liefhebbende bewonderaars.

Alle heisa rondom Blonde liet weer eens duidelijk zien dat Marilyn Monroe er nog steeds zeer toe doet, ondanks dat ze al een hele lange tijd niet meer onder ons is. (Ze overleed in 1962 op zesendertigjarige leeftijd.)

In 1953 speelde ze de hoofdrol in Gentlemen Prefer Blondes van regisseur Howard Hawks en groeide hiermee uit tot hét filmicoon van de jaren vijftig met, na Gentlemen Prefer Blondes, rollen in films als The Seven Year Itch en Some Like It Hot. De 'fame', kreeg ze zonder twijfel, maar het respect voor haar als mens bleef spijtig genoeg altijd uit.

Synopsis
Entertainers Dorothy Shaw en Lorelei Lee gaan met een schip naar Europa en komen onderweg verschillende ongelukken en avonturen tegen. Voor Lorelei zal de reis een noodzakelijke onderbreking zijn van haar verloofde Gus Edmond Jr., wiens zeer rijke vader hun relatie afkeurt.

Gus' vader is er zelfs van overtuigd dat Lorelei achter een rijke echtgenoot aan zit en stuurt een privédetective op reis om haar in de gaten te houden. Dorothy trekt tijdens hun reis veel knappe mannen aan, waaronder het Amerikaanse Olympische team.

Ouderwets
De film is een typische 'screwball comedy', een subgenre van de romantische komedie die van het traditionele liefdesverhaal een satire maakt en zeer populair was van de jaren dertig tot de jaren vijftig.


Gentlemen Prefer Blondes is een zeer vermakelijke musical met prachtige sets en twee hoofdactrices die bijna van het scherm afspatten. Anno 2024 is het echter wel verstandig om de normen en waarden in films als deze met een korreltje zout te nemen.

Inspiratie
Monroe's vertolking van het nummer Diamonds Are a Girl's Best Friend in haar roze galajurk groeide uit tot een visueel icoon in de popcultuur.


De legendarische scène werd al door verschillende artiesten als inspiratie gebruikt en/of nagemaakt, zoals Madonna.

NieuwsFilm

meest populair