Blonde

Blonde (2022)

Een crue en potsierlijke benadering transformeert het icoon Marilyn Monroe in een generieke getroebleerde ster.

5,5 details

  • 165 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Romantiek
  • Mystery
  • Verenigde Staten
165 Min Verenigde Staten

Na een traumatische jeugd groeit Norma Jeane Mortenson in het Hollywood van de jaren 1950 uit tot een filmster en sekssymbool. Onder het pseudoniem Marilyn Monroe wordt ze wereldberoemd. Maar de schone schijn op het witte doek staat in schril contrast met de liefdesproblemen, uitbuiting, machtsmisbruik en drugsverslaving waarmee ze in haar privéleven geconfronteerd wordt.

Regie
Andrew Dominik
Cast
Adrien Brody, Dan Butler, Ned Bellamy, Spencer Garrett, Catherine Dent, Julianne Nicholson, Bobby Cannavale, Eden Riegel, Sara Paxton, Toby Huss, Scoot McNairy, Evan Williams, Garret Dillahunt, Lucy DeVito, Haley Webb, Xavier Samuel, Rebecca Wisocky, Ana de Armas, Caspar Phillipson.
Release
12.08.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Dominik | Scenario: Andrew Dominik | Cast: Ana de Armas (Norma Jeane), Lily Fisher (Young Norma Jeane), Adrien Brody (The Playwright), Bobby Cannavale (Ex-Athlete), Xavier Samuel (Cass Chaplin), Evan Williams (Eddy Robinson Jr.), Julianne Nicholson (Gladys), e.a. | Speelduur: 167 minuten | Jaar: 2022

Tijdens de promotie van Blonde beweerde hoofdrolspeelster Ana de Armas dat ze de aanwezigheid van Marilyn Monroe voelde op de set. Maar waarom zou dit iconische sekssymbool de moeite nemen rond te spoken wanneer ze in deze film over haar leven zo'n generieke behandeling krijgt? De naam van de ster voelt als een inwisselbaar etiket om op het personage te plakken. Weliswaar gelardeerd in surrealisme passeren volgens het biopic-stramien de hoogtepunten van haar carrière de revue, voorafgegaan door momenten uit de moeilijke jeugd van Norma Jeane (Monroe's echte naam) waarin haar moeder wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Marilyn Monroe kende ook psychische problemen die eindigden met haar tragische dood. Regisseur Andrew Dominik vervlecht haar innerlijke angsten op associatieve wijze met het harde studiosysteem. Belangrijke personen en filmproducties uit haar leven doemen stijfjes op om geruisloos te verdwijnen volgens een scenario dat gretig gebruikmaakt van ellipsen in een niet-feitelijke interpretatie van haar leven. De droomfabriek met schaduwzijde past qua thematiek naadloos in de al lang voorkomende zelfobsessie van Hollywood, zoals bijvoorbeeld gezien in A Star Is Born. Maar Dominik deelt niet regisseur George Cukors gevoel voor melodrama.

videotrailers & clips

alle artikelen (38)

Blonde Nieuwsberichten