'Oppenheimer' schrijft Oscar-geschiedenis, eindelijk erkenning voor een kaskraker

'Oppenheimer' schrijft Oscar-geschiedenis, eindelijk erkenning voor een kaskraker

Oppenheimer was de grote winnaar van de Oscars met 7 gouden beeldjes, waaronder beste film.

Oppenheimer was afgelopen weekend de grote winnaar van de 96ste Oscar-uitreiking. De film over de vader van de atoombom nam 7 gouden beeldjes mee naar huis, waaronder beste film, beste regisseur, beste acteur voor Cillian Murphy en beste bijrol voor Robert Downey Jr.

Oppenheimer was een van de succesvolste films van 2023, de film bracht bijna 1 miljard dollar in het laatje. In Nederland was Oppenheimer zelfs de best bezochte film van het jaar. De winst van Oppenheimer is uniek en doorbrak meerdere Oscar-trends van de afgelopen jaren.

Oppenheimer is de succesvolste winnaar sinds The Return of the King
De afgelopen 20 jaar wist geen enkele kaskraker de Oscar voor beste film te winnen. De prijs ging meestal naar kleinere films zoals Coda, The Shape of Water en Birdman. De laatste keer dat een hitfilm de grote prijs won was in 2003, toen won het laatste deel van The Lord of the Rings-trilogie, The Return of the King, de Oscar voor beste film.


Oppenheimer is de duurste Oscarwinnaar sinds Gladiator
De meeste Oscarwinnaars hebben een bescheiden budget. Maar Oppenheimer was de eerste film met een budget van meer dan 100 miljoen dollar die de prijs won sinds 2000. De winnaar van 2000, Gladiator, had een budget van 103 miljoen dollar. The Return of the King is gemaakt voor minder dan 100 miljoen, tegenwoordig moeilijk voor te stellen.

Oppenheimer is de eerste overwinning van Chrisopher Nolan
Christopher Nolan is misschien wel een van de bekendste en meest geliefde regisseurs, zijn films worden stuk voor stuk als meesterwerken bestempeld. Toch won hij nog nooit eerder een Oscar, hoewel hij al 8 nominaties had voor Memento, Inception en Dunkirk. Afgelopen weekend won hij 2 prijzen, beste film (als producent) en beste regisseur.



Oppenheimer is ook de eerste overwinning van Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. is een van meest geliefde acteurs in Hollywood die een zeer opmerkelijke carrière achter de rug heeft. Hij werd eerder genomineerd voor beste acteur in 1993 voor zijn rol als Charlie Chaplin, in 2009 werd hij genomineerd voor zijn komische vertolking in Tropic Thunder. Maar nu mag de acteur voor het eerst het gouden beeldje mee naar huis nemen.



Wellicht is de overwinning van Oppenheimer een teken dat de Academy grote kaskrakers serieuzer gaat nemen. Wie weet vieren we over een jaar de overwinning van Dune: Part 2 als beste film.

Goed nieuws: Voor fans die de kaskraker hebben gemist in de bioscoop of er geen genoeg van kunnen krijgen, is de film vanaf 21 maart te zien op SkyShowtime.

NieuwsFilm

meest populair