Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Dustin Hoffman

Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd door Dustin Hoffman

De acteur werd bijna aangereden door een taxi tijdens de opnames van 'Midnight Cowboy'.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Jack Nicholson die dit in The Shining deed. Dustin Hoffman heeft een soortgelijk verhaal.

Hoffman heeft in zijn carrière de nodige pareltjes geleverd. Denk bijvoorbeeld maar aan Kramer vs. Kramer en Rain Man. Midnight Cowboy hoort ook in dit rijtje thuis. Hier zit hoogstwaarschijnlijk ook de beste quote van Hoffmans carrière in.

Verhaal
In de film kruipt Hoffman in de huid van de onconventionele oplichter Ratso Rizzo. De andere hoofdrol wordt ingevuld door niemand minder dan Jon Voight, die te zien is als Joe Buck. Laatstgenoemde komt uit Texas en hoopt in New York rijk te worden.

Tijdens een scène van de twee acteurs, waarin ze door de gigantische stad lopen, worden ze bijna aangereden door een taxi. Wat lang niet iedereen weet is dat dit helemaal niet gepland was of in het script stond. Het gaat hier namelijk om een echte New Yorkse taxi, die onverwachts de straat opdraaide.

Improvisatie
In plaats van de scène te onderbreken of te stoppen, improviseerde Hoffman briljant en bleef hij in karakter. Zo slaat hij op de taxi en roept hij tegen de chauffeur: "Hey, I'm walking here!" De twee schelden elkaar uit voordat de taxi wegrijdt en Hoffman gewoon doorgaat met acteren.


Meteen hierna horen we de acteur zeggen: "Don't worry about that. That ain't a bad way to pick up insurance you know". Ook dit improviseerde Hoffman meteen na zijn 'akkefietje' met deze taxichauffeur.

Film
Regisseur John Schlesinger was hier echter zo'n fan van dat hij besloot dit moment in de film te behouden. Volgens de filmmaker past deze spontane reactie en die rauwe energie die hierbij gekoppeld gaat perfect bij het drukke New Yorkse straatleven.


Deze improvisatie groeide uit tot een van de meest geciteerde en herkenbare momenten in de filmgeschiedenis. De quote werd een veelgebruikte referentie in populaire cultuur en dook op in talloze andere films, tv-shows en zelfs in muzieknummers.

NieuwsFilm

meest populair