Wat is eigenlijk de oorzaak van de Amerikaanse oorlog in de nieuwe film 'Civil War'?

Wat is eigenlijk de oorzaak van de Amerikaanse oorlog in de nieuwe film 'Civil War'?

'Civil War' is sinds deze maand te zien in de bioscoop.

Sinds deze maand kan je in de bioscoop gaan kijken naar de dystopische film Civil War van regisseur Alex Garland. Het volgt een team van journalisten dat door de Verenigde Staten reist tijdens een burgeroorlog die het land heeft overspoeld. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van die oorlog? Let op: SPOILERS!

De cast van Civil War bestaat uit heel wat grote namen zoals Kirsten Dunst, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman en Jesse Plemons met ook Wagner Moura en Cailee Spaeny die meespelen. De film kreeg al heel wat positieve reacties en bracht al wereldwijd meer dan 51 miljoen dollar op.

Texas en Californië
Civil War biedt een hypothetisch nabije-toekomstscenario waarin 19 staten zich afscheiden van het land. De Western Forces, geleid door de onwaarschijnlijke alliantie van Texas en Californië, zijn gemilitariseerd onder een nieuwe Amerikaanse vlag met twee sterren in plaats van 50.

Er is ook de Florida Alliantie die in gevecht wordt afgebeeld met de Loyalistische staat South Carolina in de film en een belangrijke rol speelt in de gewelddadige confrontatie in Washington D.C. aan het einde van Civil War.

De president
De redenering achter de ogenschijnlijk bizarre alliantie van Texas en Californië in de film is een indicatie dat de oorlog niet draait om Democratische en Republikeinse politiek, maar meer om het corrupte drie-termijnen presidentschap van de president, gespeeld door Offerman.


De federale regering van de Verenigde Staten heeft haar trouw aan de Grondwet van de Verenigde Staten verloochend en staat nu onder het opkomende dictatorschap van de tirannieke president, die de FBI heeft ontbonden, militair geweld heeft gebruikt tegen Amerikaanse burgers en heeft geweigerd zijn uitvoerende macht op te geven door het systeem van controle en evenwicht te verwerpen waarop de Verenigde Staten sinds haar oprichting is gebouwd.

Western Forces
De Western Forces van Californië en Texas zijn waarschijnlijk illegaal samengebracht in Garland's Civil War om hun krachten te bundelen tegen de fascistische president van Offerman. Ze roepen de hulp in van de Florida Alliantie in hun militaire inspanningen om het Capitool te bestormen en de heerschappij van de president omver te werpen.


Hoewel Civil War een meer theoretische benadering had kunnen kiezen voor de exacte redenen waarom de Verenigde Staten zo verdeeld zijn geraakt, zoals een crisis van middelen of een politieke impasse, biedt Garland zeer weinig rationaliteit achter de oorsprong van de oorlog anders dan het fascistische karakter van de president.

Oorzaak niet bevestigd
Hoewel sommige kijkers misschien het gevoel hebben dat Garland een kans heeft gemist met Civil War om een realistisch nabije-toekomstscenario te presenteren om toe te voegen aan zijn scherpe en angstaanjagende beeldvorming, was de film meer gericht op de effecten van de oorlog op zijn personages dan op de daadwerkelijke omstandigheden van zijn verontrustend uitgangspunt.


Een van de grootste vragen voor de release van Civil War was hoe het politiek tegenovergestelde Texas en Californië onwaarschijnlijke bondgenoten werden tegen de federale overheid, een onderwerp dat de film niet echt behandelt. Het fascistische bewind van de president is echt de enige verklaring voor de oorlog, waardoor het verhaal van Civil War universeler wordt dan enkel voor de Verenigde Staten.

Geen politieke verklaringen
In een gesprek met Time legde Garland uit dat Civil War niet bedoeld was om politieke verklaringen af te leggen of een te dichtbij komend portret te schilderen van een haalbaar scenario van een verdeeld Amerika.


"Er zijn veel films die alles aan iedereen vertellen en alles volledig verteerbaar maken. Ik ben niet bijzonder geïnteresseerd om dit te doen omdat het niet aanvoelt als betrokkenheid. 'Links tegen rechts' sluit het gesprek af. Dat is het probleem met polarisatie." Wat het duidelijkst is over Civil War is dat het volledig anti-oorlog is, waardoor de details van wie waarvoor vecht minder belangrijk zijn voor de overkoepelende thema's van Civil War.

In de bioscoop
Wil je Civil War zien? De film kan je nog steeds bekijken in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair