In deze cultfilm hoopt de kijker dat de slechterik zal overwinnen

In deze cultfilm hoopt de kijker dat de slechterik zal overwinnen

Al Pacino speelt een meedogenloze crimineel, maar toch hoop je dat hij het zal redden.

Het is misschien wel het oudste filmconcept, goed tegen kwaad. Je hebt een held, waar het publiek achter staat, die het opneemt tegen een schurk, waarvan iedereen hoopt dat deze faalt. Toch komt het ook wel eens voor dat we de slechterik juist aanmoedigen.

Dit is in de ogen van de nodige cinefielen ook het geval met Scarface. In de versie van regisseur Brian de Palma is de hoofdrol weggelegd voor de Hollywood-legende Al Pacino. Hij kruipt in de huid van Tony Montana, die zal uitgroeien tot de 'kingpin' van Miami.

Begin
Hier komt Montana niet zomaar terecht. De Cubaanse immigrant begint als een armoedzaaier, die de Amerikaanse droom najaagt. Zo baant hij zijn weg door de georganiseerde misdaadwereld in Florida om zijn eigen imperium op te bouwen.

De kijker krijgt meerdere malen te zien dat Montana een meedogenloze crimineel is die er zijn hand niet voor omdraait om iemand uit de weg te ruimen. Toch zorgt zijn bescheiden begin ervoor dat het lastig is om zijn personage echt te haten.

Ontwikkeling
Tegen alle verwachtingen in knokt Montana zich letterlijk en figuurlijk een weg naar de top, maar om hierin te kunnen slagen moet hij ook tonen dat hij bereid is verder te gaan dan de rest. Zijn gewelddadige persoonlijkheid begint echter langzaam maar zeker over te nemen.


Ondanks het feit dat de kijker het zeker lang niet altijd eens is met Montana en de manieren waarop hij te werk gaat, hopen we eigenlijk wel dat hij een soort van verlossing zal vinden. Aan het einde van de film realiseert het publiek dat hij niet kan veranderen en sterft hij in een gevecht met de politie.

Einde
Hoewel Montana behoorlijk gewelddadig te keer gaat en dit hem ook zijn leven zal kosten, is het ergens wel een tragisch einde. Hij wordt namelijk ook zelf het slachtoffer van een cultuur die geobsedeerd is door macht en status.


Een van de redenen waarom de film zo geliefd is is dat het ons de duistere kant van 'the American Dream' laat zien, waarin het makkelijk is te ver door te slaan in je eigen ambitie en hebzucht.

Kijken
Ondanks zijn gebreken en misdaden blijven we als publiek toch een sprankje hoop koesteren dat Tony zijn demonen zou kunnen overwinnen, maar uiteindelijk is zijn ondergang onvermijdelijk. Interesse in dit pareltje? Bekijk deze dan nu op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair