'Project X' impact veroorzaakte zelfs chaotisch feestgedrag in Nederland

'Project X' impact veroorzaakte zelfs chaotisch feestgedrag in Nederland

Tijdens een ander groot feest in Amerika kwam weer een tiener om het leven.

Er zijn genoeg films waarin enorme feesten plaatsvinden. Een van de bekendste films die alleen maar om feesten draait is Project X uit 2012. De nodige jongeren wilden soortgelijke feesten organiseren, maar enkele daarvan liepen dramatisch af.

De film van regisseur Nima Nourizadeh draait om drie laatstejaarsstudenten. Zij geven een verjaardagsfeest om zo populair te worden. Naarmate de avond vordert en de geruchten over het feest zich steeds verder verspreiden lopen de zaken danig uit de hand.

Problemen
Diverse jongeren lieten zich door de film inspireren om soortgelijke feesten echt te organiseren. Ook in Nederland vond zo'n 'feest' plaats, genaamd Project X Harlem. Hier was destijds behoorlijk veel over te doen.

Duizenden mensen kwamen op het feest af, maar helaas waren velen onder hen relschoppers. Deze begonnen vernielingen aan te richten en waren volgens de politie zeer gewelddadig en zochten bewust de confrontatie. Meer dan 50 mensen raakten gewond.

Meer
Daar bleef het niet bij. In Hamburg nam ook een Project X-feest plaats. Aangeschoten jongeren richtten een ravage aan en gingen op de vuist met de politie. Het ergste en meest tragische Project X bijeenkomst was echter in Houston, Texas.


Enkele jongeren wilden een feest houden in een verlaten villa, maar toen de grote menigte oncontroleerbaar werd, braken er rellen uit. Toen politie arriveerde trok een feestganger zijn wapen en begon te schieten. Hij raakte een jongen van 17, die als gevolg hiervan om het leven kwam.

Kritiek
Het is makkelijk om de schuld te geven aan de film, maar toen regisseur Nourizadeh hierover werd gevraagd, zei hij het volgende: "Ik wil niet zeggen of het onverantwoordelijk is om zulke feesten wel of niet te organiseren".


"Het is een R-rated film. Elke persoon kan daar op een verschillende manier inspiratie uit halen". Deze opmerking veroorzaakte verdere controverse, omdat critici vonden dat het een gebrek aan verantwoordelijkheid toonde voor de impact die de film had op jongeren.

NieuwsFilm

meest populair