De meest memorabele scène van 'Star Wars Episode III: Revenge of the Sith' zag er bijna compleet anders uit

De meest memorabele scène van 'Star Wars Episode III: Revenge of the Sith' zag er bijna compleet anders uit

Het grote gevecht tussen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi in 'Revenge of the Sith' had er bijna helemaal anders uitgezien.

Een van de meest memorabele en beroemde scènes in de Star Wars-filmsaga had bijna niet plaatsgevonden. Hoewel de film altijd zou eindigen met Anakin Skywalker die een paar ledematen verliest, had het stuntteam achter het laatste deel van de prequeltrilogie oorspronkelijk een ander hoogtepunt gechoreografeerd voor het laatste duel tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker in Revenge of the Sith. Let op: SPOILERS!

In Revenge of the Sith, die uitkwam in 2005, krijgen we het grote gevecht tussen Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) en Anakin Skywalker (Hayden Christensen) te zien. Deze scène is het begin van Darth Vader en is onvergetelijk, maar oorspronkelijk zou het gevecht op Mustafar er helemaal anders uitzien. Er was geen zelfverzekerde laatste sprong van de jonge Skywalker om zijn lot te bezegelen.

George Lucas
Stuntcoördinator Nick Gillard van Revenge of the Sith legde aan Empire Magazine uit: "Oorspronkelijk landen ze allebei aan de zijkant van de lavastroom en beginnen ze meteen te vechten. Anakin ontwapent Obi en grijpt hem bij de keel. Hij staat op het punt zijn hoofd eraf te hakken, maar Obi zuigt de lightsaber naar zijn hand in een verdedigende beweging om te proberen het te blokkeren. Door dit te doen snijdt hij Anakins armen en benen af."

Waarom gebeurde dit niet zo op het scherm? Volgens Gillard wilde "George Lucas iets anders," en voegde eraan toe dat "George de maker is. Het zou dwaas zijn om hem tegen te spreken."

Star Wars-geschiedenis
En zo werd Star Wars-geschiedenis geschreven. Obi-Wan waarschuwde Anakin nog dat hij gelijk had en de high ground had, maar de overmoedige Anakin luisterde niet. Anakin werd achtergelaten om te branden op de lavastranden van de vulkanische planeet, terwijl een gebroken Obi-Wan terugliep naar zijn schip en op weg was naar ballingschap op Tatooine.


Alleen door de tussenkomst van keizer Palpatine overleeft Anakin een laatste vurig einde. De volgende keer dat we de verbrande man zien die ooit een knappe Jedi-ridder was, is het in de vorm van de monsterlijke Darth Vader.

Mentale toestand
Elders in het interview ontrafelden Gillard en Revenge of the Sith-producent Rick McCallum ook de complexe emoties die het gevecht vormgaven, namelijk de mentale toestand van Obi-Wan tijdens het duel. In de scène is de Jedi-meester opgedragen om een man te doden die hij beschouwt als zijn broer. Obi-Wan is echt in conflict met zichzelf tijdens het gevecht, ondanks dat Anakin niet alleen een Sith is geworden en de Jedi heeft verraden, maar ook kinderen heeft afgeslacht en zijn zwangere vrouw heeft gewurgd op zijn pad naar galactische dominantie.


"Terwijl hij nog steeds zijn repertoire aan bewegingen heeft die hij van Obi heeft geleerd, is hij onvoorspelbaar," legde Gillard de emotionele kern van het duel uit. "En dus, hoewel Yoda hem effectief heeft verteld om hem te doden, denk ik niet dat Obi dat wil doen. Dus Obi moet verdedigen, omdat hij ook van hem houdt. Hij probeert het gewoon zo lang mogelijk te absorberen. En hopelijk zal Anakin uitgeput raken."

Obi-Wan
Het gevecht wordt natuurlijk verankerd door emotioneel geladen optredens van McGregor en Christensen, waarbij ze een show neerzetten die wedijvert met het klassieke Duel of the Fates uit The Phantom Menace. Net als bij dat gevecht met Darth Maul, komt Obi-Wan als winnaar uit de bus, maar het is geen overwinning.


Obi-Wan heeft de Jedi-orde, de Republiek en zijn broer in één klap verloren. En toch, hoewel veel van de schuld bij Anakin kan worden gelegd, maakt Obi-Wan nog steeds de keuze om geen fatale laatste klap toe te brengen, terwijl Anakin brandt zonder het grootste deel van zijn ledematen.

Kijken?
"Hij voelt dat hij genoeg schade heeft aangericht," zei McCallum over de gevoelens die dat laatste moment tussen Obi-Wan en Anakin probeerde over te brengen. "Ik denk ook dat hij niet gelooft dat Anakin zal herstellen -- hij denkt dat hij zal sterven. Het is alleen maar omdat Palpatine binnenkomt en alles doet om hem te redden en deze freak creëert dat hij overleeft."


Wil je deze legendarische scène uit Revenge of the Sith zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair