Deze sterk onthaalde horrorfilm snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Deze sterk onthaalde horrorfilm snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Charlie Kaufman maakt het zijn kijkers wel vaker niet al te makkelijk, maar dit gaat sommigen te ver.

Regisseur Charlie Kaufman wist hoge ogen te gooien met films als Synecdoche, New York en Anomalisa. In 2020 bracht hij de sterk onthaalde I'm Thinking of Ending Things uit, maar deze film is behoorlijk ingewikkeld en lastig te begrijpen.

In 2020 bracht Kaufman de horrorfilm uit, die gebaseerd is op het boek van Iain Reid. Ook het boek van deze schrijver staat bekend om zijn ingewikkelde verhaallijn, waarvan de nodige lezers hebben laten weten dat het moeilijk is om te begrijpen wat er precies gebeurt.

De verfilming
De film zelf is ook behoorlijk verwarrend. In eerste instantie lijkt het te gaan om een eenvoudig verhaal. Een jonge vrouw (gespeeld door Jessie Buckley), gaat samen met haar vriend Jake (Jesse Plemons), op bezoek bij zijn ouders.

Wat een gewoon uitje van het koppel had moeten zijn, wordt al snel vreemd. Tijd en ruimte lijken door elkaar te lopen. Zo verandert de jonge vrouw bijvoorbeeld van naam en beroep, maar ook de ouders van haar vriend veranderen plotsklaps van leeftijd.

Ingewikkeld
Daar blijft het niet bij. I'm Thinking of Ending Things zit vol met symbolen en verwijzingen die niet altijd meteen duidelijk zijn. Ook maakt Kaufman graag gebruik van metaforen en surrealistische beelden, waardoor je als kijker constant twijfelt aan wat je nu precies ziet.


De film heeft de nodige lagen en gaat niet alleen over een moeizame relatie, maar ook over de nodige existentiële vragen, die op een complexe manier worden onderzocht. Bovendien zitten de dialogen vol met filosofische en psychologische verwijzingen, iets dat het lastig maakt om alles in een enkele keer te begrijpen.

Ontvangst
Het is misschien niet zo vreemd dat de cijfers op Rotten Tomatoes zo sterk uiteenlopen. Filmcritici geven Kaufmans I'm Thinking of Ending Things een nette 82%, maar de audience score komt uit op een 49%.


De verwarrende manier van vertellen spreekt zeker niet elke kijker aan, maar als je de film meerdere keren bekijkt, kun je steeds meer van het complexe verhaal ontrafelen. Interesse? De film is te vinden op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair