Dit waren de uiteenlopende inspiratiebronnen voor de Ewoks in 'Star Wars'

Dit waren de uiteenlopende inspiratiebronnen voor de Ewoks in 'Star Wars'

George Lucas gebruikte onder andere zijn hond als inspiratiebron voor de Ewoks in 'Star Wars'.

Ewoks zijn enkele van de bekendste wezens uit het Star Wars-universum en George Lucas gebruikte interessante inspiratiebronnen voor hun ontwikkeling. Ze zijn verre van het belangrijkste buitenaardse ras in Star Wars, maar Ewoks zijn een vaste waarde geworden in de franchise. Een deel van de reden waarom ze zo lang standhouden, is vanwege hun unieke karakter, wat de vraag oproept hoe Lucas op het idee voor de Ewoks kwam.

Ewoks hebben een controversiële geschiedenis in Star Wars. Toen ze voor het eerst verschenen in Return of the Jedi, vonden veel kijkers hun uiterlijk te schattig en knuffelbaar, wat niet goed paste bij de toon van de rest van de film. Ze hadden ook moeite met het feit dat Ewoks de veel technologisch geavanceerdere stormtroopers konden verslaan met alleen stenen en speren, wat de Rebellenalliantie hielp om de Slag om Endor te winnen.

Vaste waarde
De Ewoks waren voor het eerst te zien in Return of the Jedi tijdens de Slag om Endor, de planeet waar ze wonen. Ze kwamen in de film Han Solo, Leia Organa en Chewbacca te hulp toen die de schildgenerator van de tweede Death Star uit moesten schakelen, maar hierbij in een hinderlaag liepen van Keizerlijke soldaten. Ondanks hun primitieve wapens slaagden de Ewoks er wel in een aantal soldaten uit te schakelen, zodat de rebellen de schildgenerator van de tweede Death Star konden vernietigen.

Ondanks de animositeit jegens hen, zijn ze erin geslaagd een vaste waarde in de franchise te blijven. Die duurzaamheid weerspiegelt de Ewoks zelf en de inspiratiebron voor de soort. De Ewoks waren sinds hun debuut in Return of the Jedi te zien in verschillende Star Wars-films, -series, -boeken en -strips. Zo heb je onder andere de animatieserie Star Wars: Ewoks.

Lucas' hond
De meeste Star Wars-fans zouden het erover eens zijn dat Ewoks schattige kenmerken hebben die sterk lijken op teddyberen. Knuffeldieren waren echter niet de inspiratie bij het creëren van de soort, aangezien Lucas de Ewoks modelleerde naar een van zijn honden.


Met de hulp van make-upartiest Stuart Freeborn ontwikkelde Lucas de Ewok op basis van een afbeelding van de Brusselse Griffon. De gezichtsstructuur, grote ogen en korte oren van de Ewoks komen nauw overeen met die van het hondenras. Ondanks deze fysieke inspiratie ondergingen ze verschillende veranderingen voordat Lucas zich op een definitief ontwerp vestigde.

Viet Cong
Wat betreft het gedrag van de Ewoks in Star Wars, haalde Lucas inspiratie uit de Viet Cong guerrillastrijders. Hij lette op de guerrillastrijders toen ze vochten tegen Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog en spiegelde hun acties met de Ewoks en hun aanval op het Keizerrijk. Ewoks gebruikten vechtstijlen die afhankelijk waren van geïmproviseerde wapens zoals speren, messen, stormrammen en katapulten.


Naast de Viet Cong schreef Lucas ook de Miwok, een inheemse Amerikaanse stam, toe als een invloed op hun creatie. De Miwok-stam beschouwde het Redwood-bos als hun thuis en het was toevallig ook de locatie voor het filmen van de scènes op Endor.

Wookiees
Lucas had altijd al de bedoeling om een primitieve soort te laten helpen bij het omverwerpen van het Keizerrijk in Return of the Jedi. Tijdens de vroege ontwikkeling van de film overwoog de bedenker van Star Wars om Wookiees en hun thuiswereld Kashyyk te gebruiken in plaats van Ewoks en Endor.


Lucas wisselde simpelweg de lettergrepen in Wookiee om en creëerde zo wat de Ewoks zouden worden. Naast de naam, inspireerden Wookiees ook gedeeltelijk het harige uiterlijk van de Ewoks, hoewel ze aanzienlijk kleiner zijn dan de soort van Chewbacca.

Chewbacca
Een deel van de reden dat Lucas ervoor koos om weg te stappen van het gebruik van Kashyyk als het laatste slagveld in Return of the Jedi, is vanwege hoezeer Wookiees in de loop der tijd waren veranderd. Vanwege de karakterisering van Chewbacca in de originele trilogie geloofde hij niet meer dat Wookiees als primitief konden worden beschouwd, en besloot hij in plaats daarvan Ewoks te creëren.


Inderdaad blijven Wookiees zich ontwikkelen als een uitgewerkte soort en cultuur. De prequeltrilogie voegde complexe context toe aan hen door de invasie van Kashyyk en nieuwere Star Wars-projecten blijven hen nieuwe rollen geven, waarbij binnenkort zelfs Wookiee Jedi in live-action te zien zullen zijn in The Acolyte.

Onwaarschijnlijke bronnen
Ewoks hebben zonder twijfel een controversiële geschiedenis in Star Wars gehad, maar ze vertegenwoordigen ook een belangrijk deel van de franchise. Inspiraties zoals de Viet Cong en de Miwok-stam lieten zien hoe Lucas en andere makers konden putten uit onwaarschijnlijke bronnen.


Op dezelfde manier bewees het feit dat hij zijn oorspronkelijke plan om Kashyyk te gebruiken veranderde, dat Star Wars niet in steen gebeiteld staat en dat eerdere plannen de toekomst van de franchise niet bepalen. Hoewel Lucas niet langer rechtstreeks betrokken is bij Star Wars, zal de franchise hopelijk blijven streven naar het nabootsen van de manier waarop hij Ewoks heeft gecreëerd in de toekomst.

Kijken?
Wil je de Ewoks zien in Star Wars? Return of the Jedi, met de Slag om Endor, kan je bekijken op Disney+. De Ewok Wicket W. Warrick, gespeeld door Warwick Davis, en een andere Ewok zijn ook even te zien in The Rise of Skywalker die je ook kan bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair