Samuel L. Jacksons meest ondergewaardeerde rol: ijzersterke misdaadfilm 'Hard Eight'

Samuel L. Jacksons meest ondergewaardeerde rol: ijzersterke misdaadfilm 'Hard Eight'

'Hard Eight' uit 1996 was het regiedebuut van Paul Thomas Anderson.

Samuel L. Jackson heeft in zijn carrière al in heel wat films gespeeld en heeft daardoor enkele fantastische prestaties geleverd. Maar er is een film waarin zijn rol ondergewaardeerd blijft en dat is de misdaadfilm Hard Eight uit 1996.

Hard Eight is geschreven en geregisseerd door Paul Thomas Anderson, die zijn regiedebuut maakte met deze film. Jackson speelt een van de hoofdrollen naast Philip Baker Hall, John C. Reilly en Gwyneth Paltrow. Enkele van Andersons vaste acteurs verschijnen ook in de film, waaronder Philip Seymour Hoffman en Melora Walters.

Verhaal
De film volgt het leven van een oudere gokker, Sydney (Hall), en een dakloze man, John (Reilly). John heeft al zijn geld verloren. Hij zit buiten een eetcafé wanneer Sydney langskomt, hem koffie koopt en hem vervolgens meeneemt naar Reno en hem laat zien hoe hij een gratis kamer kan krijgen zonder veel geld te verliezen.

Onder Sydney's vaderlijke begeleiding wordt John een succesvolle kleine professionele gokker, en alles gaat goed, totdat hij valt voor Clementine (Paltrow), een cocktailserveerster en soms prostituee. Op een nacht raken John en zijn kersverse bruid Clementine verstrikt in een misdrijf. Sydney adviseert hen om tijdelijk de stad te verlaten. Jackson speelt de rol van Jimmy, een beveiligingsprofessional en een vriend van John.

Cigarettes & Coffee
Hard Eight is de uitbreiding van de korte film Cigarettes & Coffee uit 1993 van Anderson waarin Hall ook meespeelde. Deze korte film vertelt het verhaal van vijf mensen die verbonden zijn door een briefje van 20 dollar.


Hard Eight zou oorspronkelijk de titel Sydney hebben, de naam van het hoofdpersonage, gespeeld door Hall. Zijn naam is vernoemd naar Halls eerdere rol in Midnight Run. Een van de redenen waarom de film een andere naam kreeg, was omdat de studio dacht dat mensen zouden kunnen denken dat een film met de titel Sydney over Australië zou kunnen gaan.

Positieve reacties
Hoffman, die vaak met Anderson heeft gewerkt, kreeg een bijrol in Hard Eight nadat Anderson hem had gezien in Scent of a Woman. Volgens Hall improviseerde Hoffman het grootste deel van de dialoog die zijn personage zegt in zijn enige scène in de film.


Hard Eight werd toen positief ontvangen en heeft op Rotten Tomatoes een score van 82%. De kritische consensus op de website luidt: "Een boeiend podium voor Philip Baker Hall, het debuut van Paul Thomas Anderson is een gok die rijkelijk beloont."

Kijken?
Hoewel Hard Eight vroeg in Jacksons carrière kwam, bevat deze veel van de kenmerken die later zijn carrière zouden definiëren. Het blijft een van zijn meest ondergewaardeerde rollen en het is ook een van de minst bekende films van Anderson. Wil je Hard Eight zien? Je kan de film huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair